«Засунув шию в ярмо, то й вези»: нардеп розказала, як «Суспільне» тримається на асоціації України з ЄС
14.04.2020 07:00

Депутат «Слуги народа» Евгенія Кравчук розтлумачила в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA свій допис на Фейсбуці стосовно суспільного телебачення, що воно отримає 1,53 млрд грн.

За словами нашої співрозмовниці, на стадії фінансування “Суспільного”, не лише каналу, але й розгалужена мережа по регіонах, в тому числі і радійна мережа, гарантується окремим законом про суспільне телебачення. Тобто є певна сума, яку держава зобов'язується вкладати в суспільне телебачення. Тобто це не державне телебачення, а саме суспільне, яке фінансується з державного бюджету, але є незалежним мовником, так як, наприклад, ВВС у Великобританії.

«Ця сума навіть менше, ніж та оригінальна, що була закладена у бюджеті, тобто зазнав також урізання бюджет суспільного мовника. Також там закладені ті кошти, які є боргом перед “Євроньюзом”. Цей борг вже три роки тягнеться, і через несплату власне були заблоковані рахунки. І певний час 4 тисячі людей, які працюють у суспільному мовнику, не отримували зарплату або отримували її з запізненням. Тобто потрібно врахувати, що це ще й борг. Тому на розвиток залишиться ще менше. Фактично це зарплатний фонд плюс певні кошти на виробництво програм або на купівлю в якихось продакшнов», - пояснює нардеп.

Евгенія Кравчук зазначає, що сьогодні парламентарії готують зміни до законодавства, щоб ті кошти йшли не лише на підтримку власного виробництва, але і інших продакшн-компаній, які можуть забезпечувати якість контенту. Тому в першу чергу держава зацікавлена на якісному контенті, який буде доступний в будь-якому пакеті кабельного телебачення, тобто це завжди залишатиметься безкоштовний канал, який доступний по всій території країни.

«З приводу показників. Дійсно ми тісно співпрацюємо з наглядовою радою. Вони вже надали певний КРІ, тобто які показники мають виконати. Скоріш за все, що їх ще раз треба переглянути в зв'язку з коронавірусом, з ситуацією, можливо, в тому числі і контентну програму, але держава, звичайно, хоче контролювати, куди йдуть ті гроші, і щоб показники переглядів зростали. Дійсно там є програми, які передбачають розвиток в тому числі соціальних платформ, щоб був якісний контент і в діджітал-форматі», - підкреслює наша співрозмовниця.

Щодо того, чи взагалі потрібне «Суспільне», бо у нього справи не йшли ще з самого початку, то на це наша співрозмовниця зазначає наступне: «Звичайно, вони мають мати ефективні показники. Тому ми як комітет з інформаційної і гуманітарної політики зацікавлені працювати з наглядовою радою, перевіряти, яким чином вони справляються, щоб дійсно кошти платників податків мали ефект».

Нардеп нагадує, що створення суспільного телебачення — це також прописано в угоді асоціації України з ЄС, тому це наші певні міжнародні зобов'язання. Ми не можемо просто сказати, що ми 3-4 роки вкладали кошти в розвиток “Суспільного”, а зараз ми просто викинули на вулицю 4 тисячі людей, все закриємо і забудемо про це. Це буде неефективно з точки зору тих коштів, що вже вкладені.

Щодо контролю за тими коштами, то за словами парламентарія, є наглядова рада, тобто є оперативний менеджмент, який власне керує, і є наглядова рада, що також прописано в законі, яким чином ця наглядова рада формується, і вони власне контролюють розподіл бюджету і в тому числі виставляють КРІ для менеджменту.

«Тобто менеджмент не безпосередньо сам по собі працює, а під контролем наглядової ради, як в Європі, у західному світі працюють великі компанії», - резюмувала наша співрозмовниця Депутат «Слуги народа» Евгенія Кравчук.