Палій: Влада нелогічно скоротила бюджет
14.04.2020 11:07

Політолог, історик і публіцист Олександр Палій переконаний, що скорочення у бюджеті прийняті вчора Радою були безсистемними та непродуманими.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи ситуацією з бюджетом політолог відмітив, що влада непропорційно скоротила витрати, обійшовши стороною МВС.

«Плюс — те, що взагалі прийняті якісь зміни, тобто відредаговано на ту ситуацію в економіці, яка є, відповідно на ситуацію з коронавірусом, на необхідне фінансування для боротьби з коронавірусом і на те, що зменшуються доходи. Мінуси — те, що відбулися скорочення бюджету зовсім не пропорційно. Скорочення фінансування в тому числі йде і чиновницького апарату. Тобто одні речі фінансують, інші ні. Недостатнє фінансування, наприклад, деяких оборонних програм. Воно було у минулому бюджеті, воно залишилося і тут. Потім йде скорочення по багатьох міністерствах. А скорочення МВС абсолютно немає. По соціальних програмах теж така історія: деякі скорочуються, а деякі залишаються. Коротше, несистемно, видно, що просто шукали терміново гроші, а якогось системного бачення немає. Можна було підійти до цієї ситуації більш логічно. Наприклад, скоротити на 10-15% всі, крім ключових напрямків: оборони, охорони здоров'я. Якби так воно було, воно хоча б логічно виглядало», - пояснив Палій.

Резюмуючи він підкреслив, що наразі ніхто не має уявлення, який вигляд матиме економіка після закінчення пандемії.

«Можливо, зараз бюджет все одно буде дуже оптимістичний. Крім того, буде результат домовленостей з МВФ, і тоді це все можна буде записати в дохідну частину бюджету», - підсумував політолог.