Проволока не спасе від тих людей, які хочуть нашкодити
14.04.2020 13:10

Заступник голови «Атомпрофспілки» Олексій Лич переконаний, що від подальших підпалів можуть врятувати лише величезні штрафи.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Лич зазначає, що якби влада раніше звернула увагу на пожежу в зоні ЧАЕС, то вона б не досягнула таких масштабів.

«Проти людської дурості ніяк не можна вберегтися. Те, що сталося в 30-км зоні — це втручання людей, нерозуміння того, які можуть бути наслідки. Але, слава богу, що все-такі радіаційний фон за межами цієї зони не підвищується. Тому я сподіваюсь на те, що зараз пішли дощі і все потухне, але дійсно це вже достатньо масштабна пожежа, до якої, мабуть, ніхто не був готовий. Більш всього, зараз з урахуванням інших проблем, які виникли, ясно, що спочатку було звернуто менше уваги і своєчасно не відреагували достатньо потужно, а потім вже, коли масштаб пожежі дійшов вже і до ЧАЕС і далі почав розповсюджуватися, тоді вже кинули всі сили, щоб погасити. Шкода тих містечок, які зараз постраждали. І ліси повністю вигоріли, це жах», пояснює він.

Також заступник голови «Атомпрофспілки» наголошує, що прийняті Радою штрафи можуть стати причиною зменшення кількості бажаючих палити сухостій.

«Люба проволока не спасе від тих людей, які хочуть нашкодити. Поставити на кожному кілометрі людей, які б слідкували за цим, це неможливо. Тому тільки сподівання на те, що людський розум спрацює. Зараз же не тільки Чорнобильська зона, скрізь палять і скрізь воно горить. Може, вплине те що вчора було прийняте рішення на ВР по штрафах, тому що тільки кивати і говорити, що це було в останній раз, ви розумієте, що це не діє. Такі жорсткі міри можуть убезпечити від того, що далі таке не буде повторюватися», - наголосив Лич.

Підсумовуючи, співрозмовник запевнив, що наразі ніякої загрози для саркофага немає.

«Там немає такого, що близько до атомної станції підходить ліс, тому є можливість відсікти від атомної станції цю пожежу, щоб вона не перекинулося безпосередньо вже на територію ЧАЕС. Низові пожежі не страшні, тому що бетонні забори, воно все затримає, але, на жаль, ми з вами розуміємо, яке там повітря», - зазначив Лич.