ДПС роз'яснила порядок дій у разі зупинки податкових накладних
14.04.2020 16:39

Державна податкова служба України рекомендує платникам податків дотримуватися правильного порядку дій у разі зупинення реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування (ПН/РК) системою моніторингу ризиковості податкових накладних. Про це йдеться на сайті ДПС України.

У разі зупинки ПН/РК податківці рекомендують з'ясувати причину зупинки з Квитанції № 1, яка надходить до електронного кабінету платника, і звернутися до Комісії регіонального рівня. Можливі два варіанти: відповідно до встановлених критеріїв, платника податків або його операції віднесено до ризикованих. В першому випадку слід подати документи на виключення платника з переліку ризикових, а у другому випадку на розблокування ПН/РК.

Документи до Комісії регіонального рівня подаються в електронній формі, повідомляється на сайті ДПС України. Рішення комісії приймається протягом 5-ти днів і може бути оскаржене в адміністративному порядку протягом 10-ти днів.

Також у публікації на сайті ДПС навели приклади типових помилок платників податків. Наприклад, ризиковані платники просять розблокувати ПН/РК до вирішення питання про їх виключення зі списку ризикованих. Деякі платники не надають пояснень щодо операцій, по яких заблоковано ПН/РК, або не надають необхідних підтверджуючих документів для розблокування ПН/РК.

Податківці наголошують, що уряд затвердив порядок зупинення реєстрації ПН/РК для зменшення ризиків порушення норм податкового законодавства. Тому платникам податків слід чітко дотримуватися алгоритму дій, встановленого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 р. № 1165 "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних".

Державна податкова служба України створена у 2019 році у процесі реформування фіскальних органів. Вона займається питаннями наповнення державного та місцевих бюджетів.