Яхно: Це просто шоу, в якому Саакашвілі буде гучно і голосно щось викривати
28.04.2020 11:42

Політолог і публіцист Олеся Яхно упевнена, що президентська партія і досі не проголосувала за призначення Саакашвілі через те, що самі «Слуги народу» й досі не мають чіткого розуміння, кому й для чого це необхідно.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політолог зауважує, що у ситуації із призначенням Саакашвілі влада повинна чітко розуміти всі ризики і наслідки, які спіткатимуть країну у стосунках з Грузією.

«З призначенням Саакашвілі на сьогодні, на мій погляд, залишається багато питань, в тому числі у самих “Слуг народу”. Це виглядає трошки дивно, коли Саакашвілі переконує, щоб за нього проголосували. Я думаю, що проблема не в самих “слугах народу”, а проблема у тому, що у Володимира Зеленського немає остаточного рішення. З одного боку, є публічна позиція, яка полягає у тому, що у разі призначення відносини з Грузією можуть погіршитися, і треба вибирати, чи готова Україна погіршити відносини з союзником. По-друге, повинна бути зрозумілою і ціна питання: для чого таке призначення, в разі якого Україна може бути готова втратити Грузію як союзника? Тому що коли немає чіткого плану, це передвиборчі лозунги і декларації, а цілісного плану з цілями і задачами немає ні у президента, ні у партії “Слуга народу”, ні у уряду, і тому дивно, що Саакашвілі кличуть дійсно під реформи», - пояснила вона.

Яхно також підмітила, що у призначення Саакашвілі може бути кілька причин одна з яких – реформаторське шоу для суспільства.

«Тому виникає велике питання щодо мотивації цього призначення. Може бути, звичайно, мотивація і реформи. Ніхто не каже, що треба виключати позитивні наміри, але, мені здається, їх важко реалізувати, коли немає загалом цілісного бачення підходу. Тому виникає питання щодо двох інших можливих мотивацій. Це просто шоу, коли Саакашвілі буде гучно і голосно щось викривати, когось критикувати, і це буде складатися враження у громадян, що там дійсно щось відбудеться, і боротьба з корупцією, і п'яте-десяте. Або це може бути спрямовано проти окремих груп чи персонажів, знаючи емоційний характер Саакашвілі. Тому, звичайно, виникають такі побоювання. Крім того, може, десь інтуїтивно в “Слузі народу” відчувають, що коли і так є певний хаос і немає цілісності, і одне відомство може вести протилежну політику іншому відомству, і якщо з'явиться ще одна фігура, то це може дорозвалити всю цю конструкцію, а не провести реформи. Тому, мені здається, проблема все-такі у мотивації, тому і є така певна невизначеність щодо голосування», - підсумувала політолог.