У Польщі через  українських заробітчан на полях псується полуниця
29.04.2020 12:58

Через карантин та закриття кордонів у сусідній Польщі вже назріла справжня полунична криза. Все через те, що немає достатньої кількості робітників для збирання ранньої ягоди.

Про це пише видання Знай Юа.

Через карантин більша частина українців поїхала додому, а ті що залишилися, не бажають гнути спину на полях. Польські фермери вимагають свій уряд розв'язати цю проблему.

У свою чергу український уряд заявив, що до Польщі, зможуть виїхати лише ті, у кого там є родичі, – пише OBOZREVATEL. Самі фермери в Польщі кажуть, що вже не збиратимуть ранніх сортів полуниць. Тому що з 45 необхідних працівників на полі трудиться лише 3-5.

Поляки, які позбулися роботи через карантин теж не поспішають йти на ферми збирати полуницю. Все через те, що українці згодні збирати полуниці за ціною 1,5 злотого (9,8 грн) за кошик, а польські працівники вимагають удвічі більше.

“Мені зателефонував колишній роботодавець, у якого я в Польщі торік працювала на полі. Запропонував приїхати на збір ягід, захопивши із собою подруг і родичів. Обіцяв житло і навіть обіди за його рахунок. Але поїхати можна, тільки якщо оформити трудову візу, а поки що всі візові центри закриті”, – розповідає Наталя Вороненко зі Львівської області.