Уряд вестиме переговори щодо українських заробітчан з іноземними роботодавцями
30.04.2020 07:16
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив віцепрем'єру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка вести переговори з іноземними державами, які беруть на роботу українських трудових мігрантів.

Про це розповів сам Пристайко в інтерв'ю виданню "Сьогодні".

"Прем'єр-міністр уповноважив мене займатися цим питанням з конкретними країнами про організовані поїздки. Ми зараз намагаємося визначити, як організовано дати таку можливість людям, які хочуть працювати за кордоном. Цих людей цінують за кордоном, своїм сім'ям в Україні вони приносять дохід", - повідомив він.

Віцепрем'єр запевнив, що Кабмін не буде створювати перешкод людям, які хочуть працювати за кордоном, а чартери для них будуть організовуватися постійно. При цьому він не став приховувати, що уряд вважало за краще, щоб заробітчани залишалися в Україні та робили "внесок в економіку країни, наприклад, побудувавши свої ферми".

"Державі ці люди дуже потрібні. Вони гнучкі, активні, готові виїхати за тисячі кілометрів від рідного дому, щоб заробляти. Адже ми ж не Радянський Союз, ми не можемо їх тримати насильно", - зазначив Пристайко.

Однак віцепрем'єр закликав розрізняти сезонних працівників, які виїжджають за кордон на кілька місяців з виконанням умов обсервації та інших вимог безпеки, а також заробітчан, які неорганізовано перетинають кордон, чим посилюють загрози нового спалаху COVID-19.

"Ви ж бачите, які області постраждали від коронавірусу найбільше. Говорімо чесно – це області вздовж кордону. Тому, одна справа, коли ми говоримо про сезонних працівників, які їдуть... маючи медичну страховку, гідну зарплату й умови роботи, і роблять це не перший рік. Щодо таких співробітників ми продовжуємо вести переговори з конкретними країнами та будемо забезпечувати цю організовану сезонну роботу", - пояснив Пристайко.

Як повідомлялося, на початку травня МАУ виконає 11 спеціальних міжнародних рейсів для повернення громадян України й нерезидентів, що мають право в’їзду до нашої країни. Так, 1 травня 2020 будуть здійснені рейси Амстердам – Київ, Тель-Авів – Київ; 3 травня: Женева – Київ, Дубай – Київ, Шарм-ель-Шейх – Київ; 5 травня 2020: Торонто – Київ, Дортмунд – Київ, Прага – Київ; 7 травня 2020: Мадрид – Київ, Мілан – Київ; 9 травня 2020: Мюнхен – Київ.

Також повідомлялося, що на кожному з напрямків зафіксовано єдину кінцеву вартість, до якої включені всі податки та збори, а також перевезення одного місця зареєстрованого багажу вагою до 23 кг.