Верещук: Тимошенко не мав підставляти президента
30.04.2020 14:00

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Ірина Верещук переконан, що у скандал з продажем захисних масок в «Епіцентрі» з борту «Мрія» винна халатність медіа служби Зеленського.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи ситуацію з гуманітарним вантажем Верещук зазначила, що свою оцінку законності використання статусу нардепа Гереги повинні дати правоохоронні органи.

«Я дійсно бачила лист і коментар “Епіцентру”, що дійсно народний депутат на бланку депутата звертався. “Епіцентр” називає це помилкою. Я не знаю, наскільки може помилятися “Епіцентр” в такому випадку, тому що дійсно, чи може народний депутат використовувати статус народного депутата, звертаючись по комерційних приватних бізнесових цілях. Це питання вже наших антикорупційних органів», - сказала народна обраниця.

Вона також наголосила, що спонсорування бізнесом виліту літака за гуманітарним вантажем не було ні для кого секретом.

«Дійсно ні для кого не було секретом і, напевно, всі про це знали, що літаки, які літають і привозять гуманітарний груз, попри все, оплачуються бізнесом - це було обговорено на засіданні з президентом. Ці дороговартісні поїздки держава справді б не потягнула. І звичайно, що і “Мрія”, яка є найбільшим літаком в світі, це теж дороговартісний політ. Тим не менш, тут абсолютно розділяються питання законності. Так, це законно, головне, щоб всі товари були правильно розмитнені, тому що є гуманітарний груз, а є приватний, комерційний, який призначений для продажу. Треба, щоб була перевірка, звичайно, і перевірили, чи все відповідає формальним вимогам», - пояснила нардеп.

Верещук зазначила, головною причиною скандалу стало те, що суспільству не було відомо, що окрім гум вантажу на борту приїхали і мед засоби для комерційного продажу.

«Є ще медійно-політичний аспект, я навіть не буду це відокремлювати, тому що політика вже дуже тісно пов'язана з медіа. Ми пам'ятаємо, що президент зустрічав “Мрію”, і це виглядало так, що це той груз, якій отримують люди як гуманітарну допомогу. І тут справді треба службі президента, яка займається прес-службою, медіа, яка займається популярізацією дій президента, бути дуже обережною. Наскільки я знаю, за це відповідав Кирило Тимошенко, в тому числі за медійний супровід, і там Кирило не врахував того моменту, що крім гуманітарного грузу є і комерційний. Так сталося, але такі обставини треба враховувати, тому що у нас зараз все є явним, немає нічого таємного. Утаємничити нічого неможливо. І тут, я вважаю, є пряма помилка пана Тимошенка. Він мав прорахувати і не підставляти президента», - резюмувала вона.