Чемерис: Офіційна версія щодо розстрілів на Майдані, яка домінувала протягом президентства Порошенка, викликає сумніви
05.05.2020 12:42

Правозахисник, член Правління Української Гельсінської спілки Володимир Чемерис переконаний, що і досі є вплив керівництва держави на слідство по справі Майдану.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Комментуючи інтерв’ю колишнього нардепа Парасюка Гордону, Чемерис зазначив, що учасникам стрілянини на Майдані слідство перекваліфіковує статті таким чином, що вони підпадають під амністію.

«Я думаю, що все суспільство давно зрозуміло, що нам необхідна правда про те, що відбулося. І в першу чергу, звичайно, це необхідно для родичів тих людей, що загибли. Але нам саме потрібна правда, а не наперед визначені вбивці та герої, адже, як виявилось, суд по “беркутівцям”, який йде вже понад 5 років, немає ніяких результатів. З іншого боку, коли фактично люди самі заявляють про те, що вони стріляли по представниках “Беркута”, і це не тільки Парасюк, але і інші, їм статті перекваліфіковують на такі, які підпадають під амністію або взагалі ніяким чином не розслідують справи», - пояснив правозахисник.

Він також наголосив, що через вплив влади на перебіг слідства, офіційна версія того, що насправді сталось на Майдані викликає у суспільства великі сумніви.

«Це викликає, принаймні, здивування про те, що офіційна версія, яка у нас домінувала протягом всіх часів президентства Порошенка, правдива. Тому нам необхідно знати правду, щоб розуміти, яким чином далі рухатися, припинити війну і розкол України і повернутися на нормальний, демократичний шлях розвитку. Ми бачимо, що зараз ті люди, які звинувачуються в умисному вбивстві, вони знаходяться на волі, тобто очевидно є продовження тієї лінії впливу з боку керівництва держави на слідство, на структури, які мають забезпечити слідство і правосуддя, таким чином, щоб просто справи не розслідувались. Між тим в суспільстві є запитання про те, що ж справді відбулося на Майдані і 2 травня у Одесі. Ці питання нікуди не зникнуть, і рано чи пізно доведеться відповідь давати», - резюмував Чемерис.