Кулик: Свято 8 і 9 травня, як перемога над нацизмом, давно вже підмінено міфотворенням
08.05.2020 09:16

Політолог та директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що наразі тема 9 травня має роз’єднувальний характер у суспільстві, що використовують для «шоу» та піару різні політичні сили.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політолог вважає, що у період карантину заходи вшанування необхідно проводити в онлайн форматі.

«По-перше, у нас інший наратив історичної пам'яті, ми не прив'язуємо свою ідентичність до мракобісся і победобісся, як це в РФ, з парадами, помпою, з фейковими ветеранами, з гіперболізацією своїх заслуг в перемозі у війні. В українському наративі історичної пам'яті це не свято, а день пам'яті і день перемоги над нацизмом. Отже заходи, які мають відбуватися, вони цілком можуть вміститися в онлайн-формат. Звичайно, що перші особи покладуть квіти до меморіалів, хто захоче, не дивлячись на карантин, також може. Влаштовувати політичні шоу не варто, але я думаю, що вони все-таки будуть, зокрема у ВР чи акції біля меморіалів», - пояснив Кулик.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства також наголосив, що і в Україні, і в Росії свято 8 і 9 травня давно цинічно використовується як спекулятивний інструмент, а тому закликає, аби у карантин поліція не допустила масових акцій.

«У нас дуже багато елементів, які намагаються хайпувати на подібних темах, оскільки ті теми, які роз'єднують, вони більш є емоційні. Тема ставлення до 9 травня у нас якраз тема роз'єднання. Відповідно, на цьому будуть спекулювати різні політичні сили, як проросійські, які будуть апелювати до героїки радянського часу, міфу про День перемоги, так і противники, ті, які виступають за ревізіонізм історії. Насправді і в Україні, і в Росії, на пострадянському просторі свято 8 і 9 травня як перемога над нацизмом, ідеологією і практикою нацизму давно вже підмінено різноманітним міфотворенням і політичним наративом. А само по себе значення зовсім в іншому — в пам'яті про полеглих, про звірства нацизму, в пам'яті про те, як була подолана ця жахлива трагедія і які уроки з цього зроблені. Це зараз не модний наратив, не знаю, коли ми до нього звернемося, але в тій ситуації, в якої знаходиться Україна, найкращий варіант поставити цю тему взагалі на карантин. І те, що зараз діють обмеження на проведення будь-яких масових акцій, я вважаю, що це є позитивним, як 1 травня, так і 9 травня. І хотілось би, щоб поліція проявила максимум уваги до порушників режиму карантину в цей день, тому що під час Паски цього не було зроблено», - резюмував Кулик.