Чому Тимошенко отримала 5,5 мільйона доларів відшкодування зі США?
12.05.2020 09:07

New York Times повідомила подробиці багатомільйонного відшкодування Тимошенко зі США

Американська газета The New York Times повідомила з’ясовані нею подробиці відшкодування зі США на суму близько 5,5 мільйона доларів, що його отримала як «досудове врегулювання» і зазначила в своїй декларації лідер партії «Батьківщина», народний депутат Юлія Тимошенко.

Як написало видання 10 травня, ці кошти виплатила їй юридична фірма зі США Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, що її Тимошенко звинувачувала в написанні в першій половині 2010-х років звіту, який полегшив тодішній владі України її переслідування.

За даними джерел щоденника, знайомих із обставинами досудового врегулювання, ця фірма виплатила за цією домовленістю загалом принаймні 11 мільйонів доларів чи й більше, щоб уникнути судового позову. По половині суми – близько 5,5 мільйона доларів – отримали сама Тимошенко, а також Сергій Власенко, народний депутат (фракція «Батьківщина»), а на час тих подій адвокатТимошенко – він скаржився, що тодішня влада часів президента України Віктора Януковича ставилася до нього несправедливо.

Про отримання Юлією Тимошенко коштів зі США стало відомо 4 травня, коли на сайті електронних декларацій Національного агентства запобігання корупції зауважили декларацію Тимошенко про отримання нею коштів на суму в 148 345 441 гривень, тобто понад 5,5 мільйона доларів. Як зазначено в декларації, йшлося про «компенсацію шкоди, заподіяної політичними репресіями 2011-2014 років, яка отримана в США на стадії досудового врегулювання», а джерелом коштів вказана фірма Reid, Collins, Tsai LLP.

Того ж дня сама Тимошенко підтвердила в фейсбуці отримання такої компенсації й заявила, що їй «вдалося добитися справедливості» в справі, за її словами, «політичної розправи» над нею, як вона назвала її ув’язнення в 2011-2013 роках за влади Януковича.