Таран: Криза не означає, що буде все погано
12.05.2020 14:07

Політолог, глава Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран переконаний, що Україні варто відмовитись від стереотипів, які не дозволяють зміцнити позиції в Європі.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву Пристайка про можливість перегляду умов асоціації з ЄС, Таран зазначив, що теоретично це можливо, однак не при нинішній зовнішній політиці.

«Угода про асоціацію може, звичайно, поглиблюватися, і окремі її положення можуть бути кращими для України, і для цього треба вести перемовини. Чи своєчасно це зараз? Дивлячись які положення. Наприклад, якщо ми говоримо про якісь умови по посиленню наших позицій по квотах по деяких групах товарів, теоретично можливо, якщо про це вести розмову. У нас є дуже багато стереотипів, які зараз швидко валяться, і ми зараз це теж можемо спостерігати. Пам'ятаєте, як зовсім недавно ми говорили про те, що в зв'язку з тим, що карантин, що у Європі криза, скоро у нас не буде безвізу, що українцям стане важко мандрувати за кордон у разі потреби, а зараз бачите, як склалося: європейці хочуть нас, тих, хто працює, а український уряд не пускає. Тобто криза не означає, що буде все погано, вона дає можливість і посилити для нас позиції, але треба мати якийсь професіоналізм. Те, що це теоретично можливо, я не виключаю, а практично — принаймні, я не знаю, чи при нинішній зовнішньополітичній владі це можливо. В теорії — так, а на практиці — не впевнений», - пояснив політолог.

Таран також наголосив, що для України було б вигідно поглибити цифровий союз з ЄС, однак все залежатиме від бажання влади.

«Можна посилювати і оборонні речі, але це все предмет перемовин і розуміння того, наскільки у Європі до цього готові. Ми не знаємо, які позиції буде висувати українська сторона, ми навіть не знаємо, в якій сфері. Ми здогадуємось, що можна поглиблювати цифровий союз, митний союз, говорити про те, що у нас спільні кордони між Україною і Європою, це було б вигідно Україні. Чи готова українська влада вести такі перемовини, ми не знаємо. Давайте дочекаємось деталей, тому що ще раз повторюю, що теоретично це можливо і навіть потрібно, а от чи можливо це практично — я не знаю, тому що кроки нинішньої зовнішньо політичної влади доволі слабкі, вони взагалі в першій раз згадали про угоду про асоціацію за останній рік в той час, коли про неї треба говорити постійно, це живий документ, і його теоретично покращувати можна», - резюмував він.