Екс-директор Фонду соцстрахування розказала, як відомство використовують для грабування українців
12.05.2020 17:27

Члени Правління Фонду соцстрахування при звільненні з посади директора порушили закон, регламент, не говорячи про те, що юридично процедура відсторонення не могла бути застосована, нівелюючи рішення Уряду про Призначення. Про це Олена Дума відверто розповіла в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA.

За словами політика, 22 квітня відбулося позачергове засідання правління Фонду щодо необхідності призначення голови правління Фонду та членів правління від державної сторони, оскільки змінилося керівництво Міністерства соціальній політики. Правління Фонду складається з 21 особи, по 7 осіб від кожної сторони: держави, профспілкових об'єднань та об'єднань роботодавців. Відповідно, крім цього були поставлені питання фінансового стану і заходів під час карантину, які були, звичайно, вжиті і здійснені мною як директором. Також в порядку денному, затвердженому Мінсоцполітики було питання щодо інформування про Звіт моніторингу Уповноваженого з прав людини. Натомість два останні питання були зняті і з голосу поставлено питання щодо відсторонення директора Фонду соцстрахування.

Олена Дума звертає увагу на те, що їй як директору не надали можливості прозвітувати про вжиті заходи, які нею були зроблені як для Фонду, так і для застрахованих громадян, бо Правління не зацікавлено було почути про результати роботи, вжиті заходи.

Політик зауважує, що не заслухавши її як керівника відсторонили. Чому? А відповідь дуже проста: тому що вона не дала вкрасти кошти, зупинила корупційні схеми членів правління і тих, які десятиліттями мають відношення до Фонду соціального страхування.

За словами співрозмовниці інтернет-видання, коли вона прийшла на посаду, то побачила правовий нігілізм, бездіяльність юридичного управління, яке не просто не представляло інтереси Фонду соціального страхування в судах, в державі, не забезпечено жодного регресного позову, вона бачила дебіторську заборгованість більше мільярда гривень, кредиторську заборгованість більш 2,4 млрд грн. Екс-керівник був звільнений за поданням екс-міністра соціальної політики через те, що за його особистим підписом було незаконно передано у приватну власність більш ніж 70 об'єктів загальнодержавної власності.

Олена дума додала, що і під час перевірок у деяких регіонах вона виявила, що керівники робочих органів формували їх штат виключно зі своїх найближчих родичів. По 12 близьких осіб у підпорядкуванні одного керівника – вважалось нормальним. І таких прикладів можна навести багато.

Тому політик впевнена, що порушивши закон, регламент, не говорячи про те, що юридично процедура відсторонення не могла бути застосована, нівелюючи рішення Уряду про Призначення, члени Правління доводять лише зацікавленість в сталих особистих питаннях.