Мусій: Система охорони здоров'я  з великим піком навантаження не справиться
14.05.2020 08:07

Український лікар, громадський діяч; екс-міністр охорони здоров'я України; народний депутат України 8 скликання Олег Мусій заявив, що якщо владай надалі зберігатиме карантинні обмеження, а люди соціальну дистанцію, то піку захворюваності коронавірусом вдасться уникнути.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву начальника відділу стратегічного розвитку охорони здоров'я Донецької ОГА про те, що у них не виявлено жодного випадку зараження під час служіння в Святогірській лаврі, Мусій сказав, що це цілком можливо, навіть під час пандемії.

«Це цілком ймовірно, тому що якщо там не було того, хто був хворий, то ніхто ні міг нікого заразити. Все залежіть від наявності чи відсутності людини, яка є носієм цього вірусу. Тому карантин вводиться не для того, щоб не захворіли, а через ризик: чим більше скупчення людей, тим більший ризик. І саме тому введено карантин — щоб масово всі не захворіли», - пояснив лікар.

Екс-міністр охорони здоров'я наголосив, що якщо якщо в Україні зберігатиметься захворюваність в межах 500 людей за добу, то піку коронавірусу можна буде уникнути.

«Якщо карантин буде все-такі зберігатися в Україні, а він має зберігатися, то якраз піку ми уникнемо. І це є дуже хорошим прогнозом, тому що система охорони здоров'я, в такому напіврозваленому стані, з великим піком навантаження реально не справиться. Тому якщо буде і надалі в межах 500 захворілих, як зараз є, і те, що апарати ІВЛ в реанімаціях задіяні на 30% від сили, то це сприятливий прогноз для тих, хто захворіє. Є різні прогнози на захворюваність, зараз не хочу називати цифри. 50-60% хтось прогнозує, а може бути і 40%. Вірус циркулює в природі, він буде циркулювати і далі, як і всі віруси, якими хворіє гострими респіраторними захворюваннями людство. Нічого тут такого унікального немає, єдине, що він просто новий, і все. І чим довше будуть обмежувальні заходи, може, навіть не карантин, а соціальна дистанція, носіння масок, попри працюючу економіку, то більше людей врятує медицина і менше помруть», - резюмував Мусій.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.