Метро можуть повторно закрити
26.05.2020 09:16

За підсумками перших днів відновлення роботи громадського транспорту в Україні, зокрема метрополітену, перевізникам слід проаналізувати порушення санітарного режиму і вжити заходів.

Порушення протиепідемічних заходів позначаться на статистиці захворюваності на коронавірус, що може послужити підставою для запровадження нових обмежень на роботу транспорту.

Про це розповів головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає Будпортал.

"Зараз я не можу сказати, що відбувається в метрополітені, але, якщо там є порушення протиепідемічних заходів, то я думаю, що досить швидко ми це відчуємо на статистиці, яка не дає нам брехати і лукавити", – наголосив він.

Головний санлікар порівняв дотримання карантинних вимог у містах Європи, де метрополітен та інші види громадського транспорту не припиняли роботу, з Україною.

"Коли мені говорять, що в Європі не закривали громадський транспорт, метрополітен, я завжди пропоную своїм опонентам показати фотографії, як заповнюється той або інший транспортний засіб, який перевозить людей в тому чи іншому європейському місті. Питання до всіх українців: якщо прописані ці норми, якщо прописано, що потрібно заходити в транспорт у медичній масці, якщо прописано, що треба дотримуватися дистанції, то цих норм треба дотримуватися", – заявив Ляшко.

У цьому контексті він прокоментував численні факти неправильного носіння медичної маски, коли вона не закриває ніс. Побачивши таких пасажирів, він порекомендував, дотримуючись санітарної дистанції в 2 метри, "роз'яснити людині, що, надягаючи маску на рот і ніс, вона захищає оточуючих".

"А завтра на брифінгу я постараюся ще раз зробити оголошення і показати, як правильно надягати маску", – пообіцяв чиновник.

Він повідомив про те, що на зустрічі з представниками Міністерства інфраструктури та перевізників ті гарантували забезпечення всіх санітарних вимог.

"Пройшов перший день, перевізникам потрібно оцінити все, що сталося, внести корективи і зробити все можливе, щоб запобігти поширенню коронавірусної хвороби. Щоб нам не довелося переглядати ті підходи, які вже введені, і не вводити додаткових обмежень", – заявив головний санлікар.