Старенький: В правоохоронних органах залишилися моральні уроди, або професійно деформовані
26.05.2020 16:00

Голова пенітенціарної служби у 2014 році, а нині адвокат Сергій Старенький упевнений, що діюче законодавство дозволяє поліції діяти незаконними методами.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи ситуацію із зґвалтуванням дівчини-свідка, адвокат зазначив, що такі випадки не поодинокі, і пояснюється це вкрай кричущим непрофесіоналізмом поліції.

«Кваліфіковані кадри вже звільнені давно, і насправді залишилися або ті, хто професійно вже деформовані і взагалі не можуть працювати, або просто непрофесійні молоді люди, як у даному випадку, молоді опери, які тільки 2 роки пропрацювали. По-друге, на сьогодні діюче законодавство залишає поліції не дуже багато законних методів для того, щоб розкривати злочини. Тому така спокуса діяти незаконними методами. На жаль, і цим пояснюється також. Чому саме цей випадок? По-перше, цей випадок дійсно кричущий, і особа звернулася до лікувального закладу. Наскільки я розумію, лікувальний заклад вже повідомив, що там насильницькі ушкодження. До речі, мене дивує, що лікувальний заклад не у змові з місцевою поліцією і прокуратурою, тому що, як правило, у регіонах, подалі від столиці, від центральних міст, лікарі узгоджують свої повідомлення із поліцією, на жаль. Я це пояснюю тим, що, можливо, це неділя була і були тільки чергові лікарі, не було адміністрації лікувального закладу, і тому ця інформація пройшла не у звичайний спосіб, як завжди буває», - пояснив Старенький.

Екс-голова пенітенціарної служби зауважив, що цей випадок не варто порівнювати з «врадієвським», де справа демонстративно заминалась.

«Я б не порівнював це з Врадієвкою, тому що тоді ситуація була наступна, що була проблема, а тоді ще міліція демонстративно ігнорувала цю проблему і намагалися покривати своїх співслужбовців. Зараз поліція, розуміючи, що справа набирає суспільного резонансу, відреагувала: відсторонили керівництво, повністю переатестацію відмінили, особистий склад поїхав на заміну. Тому тут говорити, що не відреагувала поліція, не доводиться, але тут є один нюанс: вона відреагувала тільки після суспільного резонансу, а не тоді, коли трапилася сама подія. Що повинно було відбуватися? Черговий по райуправлінню повинен був відреагувати або викликати допомогу і зупинити всі ці знущання і порушення закону, і доповісти. Тобто поліція сама мала відреагувати. Чому не відбулося і, на жаль, не відбувається ніде? Я покладаю відповідальність на міністра і на керівництво поліції, тому що формально не відбулося ніякого реформування. Нам показали епізод випуску патрульних на вулиці. Від них користі великої практично немає: вони не реагують правильно на звичайні події, вони не приймають рішення по закону, а все одно приймають рішення після телефонних дзвінків своєму керівництву. А всі інші структури як були, так і залишилися. Тільки кваліфіковані кадри видалили звідти — слідство розвалено практично, оперативні співробітники залишилися або моральні уроди, або професійно деформовані», - наголошує Старенький.

Резюмуючи він підкреслив, що подібні справи спеціально затягуються у розслідуванні, аби потім їх розвалити, адже резонанс з часом, як і людська цікавість втрачаються. Тому, таке й трапляється часто.