Карантин в Україні можуть визнати незаконним
27.05.2020 08:42

Верховний суд України збирається оскаржити законність "коронавірусних" обмежень, які було запроваджено в країні з 6 квітня.

ВСУ підготував конституційне подання, яке планує подати в Конституційний суд, повыдомляэ видання LB.ua, оприлюднивши цей документ.

У поданні ВСУ йдеться про законність обмежень права на підприємницьку діяльність, роботи закладів громадського харчування, спортивних клубів, розважальних закладів, перевезення пасажирів, вільного виїзду за кордон, обмеження права на мирні зібрання, права на доступ до медичної допомоги та інші.

Конституційний суд просять оцінити на відповідність Конституції ці запроваджені владою рішення.

У документі йдеться про те, що не всі обмежувальні заходи були легітимними, що, в свою чергу, підтверджують заяви самих представників влади.

Наприклад, головний санітарний лікар України Віктора Ляшко заявив, що закриття парків і обприскування доріг мало психологічний, а не епідеміологічне вплив.

Також Конституційний суд просять оцінити рішення обмежити до кінця карантину оклади суддів, державних діячів і представників правоохоронних органів до розміру 10 мінімальних зарплат.

Причому стверджується, що більше за інших ця ініціатива зачепила саме суддів, торкнувшись понад 5 тисяч з них і позбавивши їх 50-85% доходу.

Зазначається, що на 29 травня заплановане пленарне засідання Верховного суду України, на якому це конституційне подання імовірно буде затверджено, а ВС планує просити Конституційний Суд розглянути подання невідкладно.