Відомо, що може пообіцяти Зеленський заради примирення з Угорщиною
27.05.2020 11:42

У той час як уся Європа поволі знімає карантинні обмеження, запроваджені понад два місяці тому, Україна та Угорщина готуються до виходу з кризи, яка триває вже більше ніж два з половиною роки.

Свій перший "живий" посткарантинний візит міністр Дмитро Кулеба планує здійснити саме до Угорщини: 29 травня він має відвідати Будапешт. Оскільки авіасполучення України з іншими державами ще не відновилося (цей процес має початися з 15 червня), то 1120 км до Будапешта і стільки ж назад міністру доведеться проїхати автомобілем.

Про це повідомляє Європейська Правда.

Мотив цього екстреного візиту, який не можна відкладати навіть на кілька тижнів, не є секретом. Ба більше, ця поїздка є довгоочікуваною. Кулеба – якщо візит відбудеться як заплановано – їде на зустріч зі своїм колегою Петером Сійярто.

Офіційною метою цієї зустрічі, як кажуть джерела, буде підписання угоди про угорську позику для інфраструктурних проєктів на Закарпатті – швидше за все, саме на цьому результаті переговорів сторони наполягатимуть в офіційних заявах.

Та реальне завдання є іншим.

Міністри мають узгодити зустріч президента Зеленського і прем’єр-міністра Орбана, що, як очікується, пройде в Києві, а також узгодити компромісні домовленості лідерів, які мають відкрити можливість для виходу з виснажливої кризи у відносинах наших держав.

Компроміс із Угорщиною дійсно необхідно шукати. Конфлікт нікому не на користь, і Україні у тому числі – згадаймо лише про блокаду усіх проукраїнських рішень у НАТО.

Втім, дуже важливо, щоби ці домовленості не спричинили ще більше проблем. Зважаючи на це, українські експерти, що опікуються українсько-угорськими відносинами, підготували спільну позицію щодо "червоних ліній" України та позначили питання, з яких компроміс видається досяжним.