Чорновіл: У гігантських статках, нечесно зароблених Онищенком, не виграв ніхто
29.05.2020 15:00

Політолог Тарас Чорновіл переконаний, що Онищенка обов’язково екстрадують до України – це лише питання часу і того, коли у нього закінчаться гроші.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи відмову Німеччини екстрагувати Онищенка до України Чорновіл зазначив, що цей процес всерівно відбудеться, питання лише у тому коли і у якій державі.

«Я думаю, що ми тут стикаємось з дуже простою і елементарною річчю, яка називається: коли закінчаться гроші на дорогих адвокатів. Я думаю, що в той момент йому так чи інакше доведеться повернутися, тому що якась з країн, в якій він на той момент буде перебувати, його і екстрадує. Серед його адвокатів були дуже високооплачувані юристи, які вміють працювати по міжнародному праву і відстоювати своїх клієнтів. Але їх послуги коштують дуже недешево. Річ у тому, що в справі Онищенка була ще стара історія ідеологічного протистояння Луценка з Ситником, коли Луценко доказував, що можна філігранно провести справи, не обов'язково доводячи звинувачення, але змушуючи фігурантів справ покривати всі збитки, які вини нанесли державі. Я пам'ятаю, як Луценко критикував Ситника за справу Онищенка, де умудрилися догратися так, що його бізнес просто тупо збанкрутував на користь третіх осіб. Я так розумію, що якихось російських конкурентів, які зуміли все перехопити. І все закінчилось тим, що у гігантських статках, нечесно зроблених Онищенком, не виграв ніхто: ні держава не отримала гроші, ні сам Онищенко. Тому насправді, його статки вже достатньо обмежені, і рано чи пізно його хтось колись екстрадує в Україну», - пояснив політолог.

Він також зазначив, що Онищенко намагатиметься себе вигідно «продати» Зеленському.

«Зараз він поки що може гратися в ту гру, яка звучить наступним чином: оголосити себе політичною фігурою — це найкращий захист. В Україні, коли будь до кого приходили слідчі, починали кричати, що це політична помста — і слідчі одразу забиралися. При нинішній владі так вже не працює. Я думаю, що зараз його основне завдання — спробувати втюрити свої мемуари Зеленському, у якого є особиста ненависть до Порошенка, який шукає хоч щось. Але у Онищенка такий бекґраунд звинувачень, що я думаю, навіть вже навколо Зеленського розуміють, що це абсолютно тухлий номер. Річ у тому, що насправді справу Онищенка трохи пробували розкручувати ще в першій стадії виборчої кампанії в штабах Зеленського, але і там розуміли, що юридично втілити далі їх неможливо. Справа у тому, що Онищенко, коли у нього з'явились перші проблеми, одразу почав розказувати, що він був причетний до тих чи інших справ, що він був вхожий в кабінет Порошенка, і Порошенко доручав йому ті чи інші речі. Я написав статті по цим містифікаціям Онищенка, де доказував, що це абсолютно неможливо, або реально цього не було. Починаючи з того, що Онищенко був особистим ворогом Порошенка після подій, які сталися у 2014 році після формування коаліції, і довіряти людині, яка є твоїм ворогом такі речі, — ну, такого не буває в політиці. Я вже не кажу про те, що Онищенко дуже тісно працював з Юлією Тимошенко. За її квотою в уряд була заведена фігура Онищенка», - резюмував співрозмовник.