З Польщі з початку карантину повернулося лише 5% українців
09.06.2020 16:16

У Польщі оцінюють, що лише 5% українців повернулись на батьківщину з початку карантину, запровадженого з метою протидії поширенню коронавірусу.

Як передає УНІАН, про це журналістів повідомив надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі.

За словами посла, відповідно до даних Державного статистичного агентства Польщі, станом на грудень 2019 року у Польщі проживали більш як 1,3 млн українців.

"Зрозуміло, що влітку, коли відбуваються сезонні роботи в аграрному та інших секторах, їх може бути більше", - сказав Ціхоцкі й припустив, що в цей період кількість українців у Польщі може сягати 2 млн осіб.

Водночас, за його словами, не всі українці в'їжджають до Польщі за біометричними паспортами в рамках безвізового режиму, оскільки для того, аби працювати в країні, необхідно отримати робочу візу.

Ціхоцкі підкреслив, що, за статистикою Євросоюзу, серед усіх країн ЄС 60-70% робочих віз українцям видає Польща. Він нагадав, що безвізовий режим, в першу чергу, діє для студентів і туристів.

"За офіційними підсумками польських органів влади, в Україну повернулося близько 5% українців, які у лютому-березні перебували у Польщі. Це декілька десятків тисяч громадян", - повідомив посол і додав, що більшість українців на період карантину залишилась у Польщі.

Водночас він зауважив, що зараз спостерігається тенденція, що українці продовжують їхати до Польщі, в тому числі на літні сезонні роботи. Читайте також Кріпацтво – невдала ідея.

Також посол закликав українців бути дуже обережними перед виїздом до Польщі і купувати справжні страхові медичні поліси, аби не потрапляти у складні ситуації, оскільки роботодавці не несуть відповідальності за здоров’я найманих працівників, й особливо в умовах економічної кризи.

Як повідомляв УНІАН, трудові мігранти за 2019 рік переказали в Україну близько 12 млрд дол., 7% цих коштів надійшло з Польщі. У Польщі українці переважно працюють на виробництві (50%) і в сфері послуг або будівництва (17-18%). Лише 10% українців задіяні в сільському господарстві.