РФ в Гаазі намагалася перекласти провину за падіння МН17 на Україну
10.06.2020 10:29

У Гаазі проходить судовий процес у справі про збиття над Донбасом у 2014 році авіалайнера малайзійських авіаліній. Під час засідання суддівської колегії стало відомо, що в РФ вважають Україну винною в катастрофі літака.

Про це повідомляє "РБК-Україна". Так, у Росії стверджують, що ракета була запущена з підконтрольної Києву території. Йдеться про селище Зарощенське в Амвросіївському районі. Про "версії" Москви стало відомо з виступу прокурора Варда Фердінандуссе.

За словами прокурора, така версія не має під собою підстав, оскільки літак, що рухається в небі на висоті 10 тисяч кілометрів, могла збити тільки ракета, випущена з установки "Бук". На думку прокуратури, дислокація установки, з якої запустили ракету, перебувала в районі села Первомайське. Зазначається, що це не остаточний варіант слідства. Повідомляється, що заява російської сторони була долучена до справи і слідчі JIT вивчили дану інформацію.

Також повідомляється, що російська сторона надала супутникові знімки місцевості від 17 липня 2014 року. На думку слідства, російські знімки мають "незрозумілі відмінності" від знімків з інших джерел.

Суддівська колегія не знайшла в представлених доказах докази запуску з якоїсь певної точки місцевості. Крім того, звинувачення повідомило, що в Україні заперечують наявність даного типу ракет на озброєнні, в той час як Росія стверджує зворотне.