Фаріон стала жертвою дистанційного навчання
17.06.2020 15:30

Колишня народна депутатка України та викладачка НУ «Львівська політехніка» Ірина Фаріон переконана, що якщо наближчим часом ЗНО не відбудеться, то з 1 вересня буде паралізовано увесь навчальний процес.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політик переконана, що із карантинними послабленнями для транспорту торгівлі та інших галузей, воно повинно відбутись і у сфері освіти, допоки дистанційна форма навчання не стала катастрофою.

«ЗНО має відбутися обов'язково за всіх форм дотримання карантину, тобто максимальна дистанція, максимальний захист. Будь-який перехід освіти на дистанційну форму навчання — це не тільки інтелектуальна катастрофа, це психологічна і психічна катастрофа. Знання можна отримувати тільки через живий ланцюг, так само реальні знання можна отримати не через інтернет, а коли ти бачиш перед собою абітурієнта, який працює. Тому необхідно убезпечити всім можливим і неможливим, щоб це ЗНО відбулося. Це моє переконання. Якщо ми дозволили рухатися транспорту, якщо ми відкрили абсолютно всі крамниці, якщо працює вся інша інфраструктура — з якої рації освіта має працювати через дистанційну форму? Я також жертва цього дистанційного навчання, можу вам ствердити, що жахливішої форми навчання, ніж дистанційна, просто не існує», - зазначила Фаріон.

Викладачка НУ «Львівська політехніка» вважає, що влада не повинна руйнувати освітню галузь, прикриваючись коронавірусом.

«Я коли дивлюся на своїх анемійних студентів, я розумію, що вони вмирають не від COVID-19, а від браку спілкування і належного джерела інформації, коли перед тобою стоїть викладач і викладає. Тому ЗНО має відбутися. Якщо воно не відбудеться, воно паралізує запуск навчального процесу 1 вересня. Виші не отримують студентів, діти не отримують знань, батьки отримують дітей у хаті. І ми заходимо у колапс, а цей колапс треба розумно просто-напросто розводити. Приблизна ситуація склалася з конкурсом знавців української мови, де Міносвіти не затверджує журі, мотивуючи це карантином, тоді, коли знайшли простору аудиторію в університеті київському, де можуть зібратися люди дистанційно і все це перевірити. Тобто не треба, прикриваючись карантином, руйнувати ті галузі, які мають працювати всупереч усьому», - пояснила вона свою точку зору.

Резюмуючи, Фаріон наголосила на тому, що якщо влада не придумає альтернативи дистанційному навчанню, освітньої катастрофи не уникнути.

«Треба придумувати інші варіанти, а не все абсолютно переводити на дистанційне навчання, тому що ми втрачаємо не просто студентів, ми втрачаємо соціальну комунікацію. Ніколи соціальні мережі не замінять живого спілкування. Ми і так живемо в суспільстві, яке обирає неадекватів», - підсумувала політик.