Чорновіл пояснив чого насправді хочуть пікетуючі під офісом Зеленського
18.06.2020 12:00

Політолог Тарас Чорновіл переконаний, що акції протесту, які останнім часом відбуваються у Києві, спрямовані не проти Зеленського, а проти реваншизму.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політолог зазначає, що акції під Офісом президента відбуваються для того, аби позбавити його шансу змінити курс у бік зради.

«Треба розуміти, що частина з цих акцій носить характер реакції на прийняття чи ухвалення якихось рішень. Дуже часто тисячі виходять далеко поза рамки позиції президента, але не спрямовані проти нього особисто. Є акції, які вже можна розцінювати як спрямовані проти нього особисто від тих політичних сил, які вважають його уособленням реваншу і не чекають від нього ніяких позитивних речей. Тобто це акції певного тиску для того, щоб не допустити якихось події, які люди вважають зрадницькими. Плюс це розхитування ситуації, щоб позбавити його перспективи на майбутнє. Це є абсолютно нормальним і законним в будь-якому суспільстві, якщо воно не виходить за межі закону», - говорить співрозмовник.

Тарас Чорновіл зазначає, що після перемоги Зеленського на виборах дуже активувались «проросійські сили» на телеканалах, які намагаються впроваджувати у суспільство «російські скрепи» та демонізацію певних постатей.

«У випадку Шарія у них якраз йде контракція. Були проведені акції, які були спрямовані в тому числі проти Венедиктової, але дуже жорстко зачіпали особу Зеленського по Стерненку, який є дуже знаковою фігурою для російських скреп, тому що російські скрепи передбачають момент 2 травня 2014 року. Для них це абсолютно скрепоносна річ: не забудем, не простим, хунта, бандиты при власти, заживо сожгли і все інше, хоча це було не так однозначно. І для них потрібні певні символи, і їм обов'язково потрібно, щоб ці символи були чимось реальним. І вони таким зробили Яроша, який не був визначальним, але “Правий сектор” візитка Яроша — з цього зробили розкрутку. Тобто російські скрепи і певна демонізація певних постатей до реальної значності цих постатей не має жодного значення. І всі проросійські сили дуже активно були кинуті відразу після перемоги Зеленського, я це бачу на проросійських каналах, де це відверто роблять. Кожна акція — щоб Зеленський не хилився знов в інший бік, бо своєї ідеології у нього нема: куди дує вітер — туди він і хилиться. Яка тема подобається населенню — так він у буде грати. Він працює на рейтинг і на картинку, більш ні на що. І от вони вирішили зробити акції і демонструвати там свою позицію. Вони остерігаються проводити свої акції в Києві, вони проводять в Харкові чи ще десь, Київ не те місто. Але принаймні, на якісь невеликі пікети вони спроможні, або якимось провокативними бійками під судами, або такими, що зараз відбуваються», - пояснює політолог.

Він також наголошує на тому, що зараз відбувається активізація і, у певних випадках, об’єднання деяких політичних сил, які акціями протесту проти президента намагаються заробити для себе політичні козирі.

«Всі ці контракції мають просто психологічно змінити спрямування позиції самого Зеленського, щоб він не пішов у напрямку, до якого йдуть інші політичні сили. У випадку інших, які виступають, тут дуже великий конгломерат. Є політичні сили, які абсолютно між собою є чужими, ворожими. Ми бачимо постійний “обмін люб'язностями” “Європейської солідарності “ і “Голосу”. Акція по Стерненку, яка була для обох політичних сил не акцією по захисту конкретно Стерненка, особливо для “ЄС”, тому що Стерненко всі роки правління Порошенка обливав його брудом, а проти реваншу, тому що справа Стерненка сприймається цими силами саме як реванш. До цієї акції приєдналася і “Батьківщина”, яка з усіма фракціями воює постійно. Тобто це є певне об'єднання на певних різних цілях. І чи ці сили готові, умовно кажучи, хитати крісло під Зеленським? Ну, одні більше, другі менше. “Голос” намагається пристосуватися хоча б якось. “Батьківщина” має свої цілі. Якщо вони побачать, що розхитування крісла дасть їм якісь козирі, вони будуть його хитати доти, поки це дає їм козирі, а потім дадуть задній хід. “ЄС” вже визначилася як остаточна опозиція непримиренна до Зеленського, ну і він з “ЄС” на співпрацю не піде. Тобто тут у кожного є свої позиції. І більшість з них, які виходять, все-таки в основному протидіють реваншу. Якщо припиняються абсолютно реваншистські справи, припиняється переслідування Антоненка, інших його товаришів, припиняється здача “Мінську”, яка відбувається, більшість цих акції мають шанс повністю зійти нанівець. Все-таки сьогодні говорити про те, що всі ці акції мають основну мету повалити Зеленського, - неправильно. Це перебільшення. Поки ще це реакція на дії Зеленського», - підсумував Чорновіл.