ВР скоротила строки підготовки урядового законопроекту про зниження "зеленого" тарифу
19.06.2020 13:42

Верховна Рада України скоротила на половину строки підготовки альтернативних законопроектів та підготовки до розгляду до першого читання законопроект №3658 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Відповідне рішення підтримали 249 народних депутатів України, передає УНН.

Законопроект розроблено з метою прискорення переходу до нової, конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики, шляхом проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки, збалансування кошторису ДП "Гарантований покупець".

Передбачається внесення змін до законодавства у частині удосконалення умов підтримки виробників за "зеленим" тарифом, якими пропонується наступне:

▪️ зменшення розмірів "зелених" тарифів з 1 липня 2020 року для об’єктів введених в експлуатацію з 1 липня 2015 до 31 грудня 2019 року для СЕС більше 1 МВт на 15%, для СЕС менше 1 МВт на 10% та для ВЕС на 7,5%;
▪️ зменшення розмірів "зелених" тарифів з 1 липня 2020 року для СЕС і ВЕС, введених в експлуатацію з 1 січня 2020 року на 2,5%;
▪️ обмеження строків введення в експлуатацію нових СЕС для отримання "зеленого" тарифу, шляхом зменшення з 1 серпня 2020 розмірів "зеленого" тарифу для таких об’єктів на 50%.
▪️ запровадження з 2022 року (50% у 2021 році) повної відповідальності за небаланс своїх фактичних та акцептованих (прогнозних) графіків виробництва електроенергії для всіх виробників з ВДЕ, що створить для таких суб’єктів економічні стимули для підвищення точності прогнозування своїх графіків відпуску електричної енергії і сприятиме розвитку сектору балансуючих потужностей. При цьому розмір допустимої похибки прогнозування складатиме для ВЕС – 10%, для СЕС – 5%.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець закликала народних депутатів підтримати зареєстрований законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".