Плівки Деркача – це втручання в передвиборчу кампанію США, - політолог
23.06.2020 15:00

Політолог і публіцист Олеся Яхно вважає, що прлівки Деркача – це намагання олігархів уникнути українського і американського правосуддя та погіршити між країнами стосунки.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Політолог вважає, що не варто у питанні плівок деркача переживати за долю Порошенко, а ось про майбутнє Зеленського варто замислитись.

«Я б говорила не про долю Порошенка, а наскільки це вплине на долю України і на долю Зеленського, якби це парадоксально ні звучало. Тому що зараз Зеленський є президентом України, і він відповідає за те, з якими країнами у нас вибудовуються які відносини. Щодо самих плівок, то мені здається, що немає чого коментувати. Мені б хотілося коментувати розслідування СБУ, хто писав ці плівки, чому вони з'явилися саме в цей момент. Це те, що повинно цікавити Зеленського зі всіх точок зору. І з точки зору його попередньої поведінки, коли розслідувалися плівки щодо Гончарука, коли він давав правильні насправді вказівки СБУ розслідувати, звідки взялися ці плівки. І з точки зору майбутнього самого Володимира Зеленського, тому що якщо є плівки проти одного президента, а це колись було і з Кучмою, то це значить, що вони можуть бути проти будь-кого з президентів, включаючи самого Зеленського», - пояснила вона.

Яхно також акцентувала на тому, що той, хто записав плівки і доручив їх Деркачу зробив величезну стратегічну помилку.

«Офіс президента докладав максимальних зусиль, щоб вийти з історії з Трампом по Байдену без втрат, не коментуючи цю тему, щоб вона, принаймні, ніяк не звучала від України. І коли зараз починається в Україні розслідування цього, це перекреслює логіку дій, якої притримувався до цього Володимир Зеленський. Тому я б не ставила питання, яке це матиме значення для Порошенко, тому що не матиме ніякого. Це має значення для втручання в передвиборчу кампанію США. Я не знаю, що там буде оприлюднюватися. І мені здається, таким чином є дві категорії людей. Є люди, які мають певні проблеми з американським законодавством, або з українським, Коломойський, наприклад. Фірташ, мені здається, почав втягуватися в цей процес, а потім вийшов з нього, що розумно, на мій погляд. Але ті олігархи, які мають проблеми з правосуддям, чи то українським, чи то американським, які думають, що якщо втягнуться в цей процес, то це їм допоможе вирішити дані проблеми. На мій погляд, це не допоможе. І є друга категорія людей, які хочуть посварити Україну з США. І той, хто записував ці плівки, помилково доручив їх Деркачу, тому що у нього є певний бекграунд поглядів, його діяльності, що вже апріорі накладає певний відбиток. Треба було, щоб це оприлюднював хтось інший, тому що це людина, яка явно має проросійські погляди, а не прозахідні. Тому це все також накладає певний фльор прагнень. Тому для Порошенко, як це не парадоксально звучить, це не має ніякого», - розповіла співрозмовниця.

Резюмуючи, вона сказала, що наразі не має політичної потреби розкручувати тему з плівками,а кого і варто через них притягувати до відповідальності, то самого діючого президента.

«У нас немає зараз передвиборчої кампанії, тому не має сенсу це розкручувати. А притягнути до відповідальності — ну, це смішно, тоді треба і Зеленського притягувати до відповідальності, яку він має на себе взяти за те, що прослуховуються розмови президента. Тому нічого не буде, і для Порошенка це не матиме жодного значення, а зіпсувати стосунки з США це може. Зеленський має задумуватися, до чого розкручування цієї справи може привести», - підсумувала вона.