Нардеп: Дистанційне навчання - найкраща альтернатива
25.06.2020 09:30

Народний депутат від партії «Голос» Наталія Піпа переконана, що більшість молодших шкіл світу та України насправді не готові до дистанційного навчання, однак такий крок є вимушений для усіх.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву міністра освіти щодо того, що можливо 1 вересня діти не вийдуть на навчання, Піпа зазначила що така вірогідність дійсно висока і закликає вірити у краще, однак готуватись саме до такого гіршого варіанту.

«Тут шанси майже рівні. Швидше, що буде живе навчання, а не дистанційна освіта, але ймовірність того, що дистанційна буде введена на певний етап, висока. Тобто це не питання України, а питання всього світу. Мудрий господар робить так: він готується до гіршого варіанту, бо з кращим і простішим він завжди справиться. Тобто краще школам готуватися і бути морально готовими, ніж навпаки. Шанси, що буде жива освіта чи принаймні змішана, вищі, ніж що буде повністю дистанційна. Я так розумію, що пані Мандзій це мала на увазі. Тому, я думаю, що відповідно так і треба готуватися. До реальної освіти всі готові, а до дистанційної — питання. Наприклад, перші, від кого я почула про дистанційну освіту в Україні, це з Українського католицького університету. Я зараз їду з нього, і вони кажуть, що ми готуємось починати з серпня: в серпні одні студенти вживу, у вересні інші. Будуть чергуватися, бо треба вдвічі більші площі. І це може бути змішане навчання. Звісно, найбільше потерпає молодша школа. Відповідно, Міністерство освіти і науки зацікавлене, щоб це було живе навчання, але ризики треба враховувати», - пояснює нардеп.

Вона також сказала, що наразі дистанційне навчання – це найкраща альтернатива по збереженню здоров’я дітей та продовження здобуття освіти.

«Більшість шкіл світу, зокрема і початкових, не готові до дистанційного навчання, це є вимушений крок. Можливо, буде застосований якийсь принцип, підписка батьків, які готові пустити в школу чи не готові. Можливо, буде клас в 30 учнів — будуть по 15 ходити через тиждень, щоб були менші шанси захворіти. Тобто насправді якщо епідеміологічна ситуація буде сприятлива, то навчання буде повноцінним, а от якщо не буде — це питання. І насправді добре, що Міністерство освіти думає про це зараз, а не буде думати 20 чи 25 серпня, бо тоді ризик, що це буде хоч якось схоже на навчання, ще більше», - підсумувала вона.