«Справа про картельну змову»: тютюнові компанії заявляють про  необґрунтованість та надуманість звинувачень на їхню адресу
26.06.2020 17:47

23 червня повинні були відбутися три судові засідання щодо справи «про картельну змову на тютюновому ринку». Проте в жодній зі справ суд поки не ухвалив остаточного рішення.

Про це йдеться в матеріалі «Економічної правди».

Минулого року Антимонопольний комітет України звинуватив дев’ять компаній - найбільшого дистриб’ютора тютюну «Тедіс Україна» та майже всіх виробників сигарет - в картельній змові та наклав на них рекордний штраф на 6,5 млрд грн. Рішення АМКУ оскаржили усі оштрафовані, але контекст позовів різний. Якщо дистриб'ютор намагається довести, що він не монополіст, то тютюнові компанії хочуть донести до АМКУ, що змови не було.

Антимонопольний комітет намагається перекласти на виробників відповідальність за ухвалені ним же рішення, які дозволили компанії "Тедіс Україна" монополізувати дистрибуцію сигарет, - пише «Економічна правда».

АМКУ ще у 2011 році видав фірмі "Тедіс Україна" (на той момент "ТК "Мегаполіс-Україна") дозволи на концентрацію та узгоджені дії. Ці дозволи видавалися, щоб інші дистриб'ютори не могли здійснювати оптову реалізацію тютюнових виробів без дозволу компанії аж до 2021 року. Тобто АМКУ дав компанії "Тедіс Україна" право безперешкодно нарощувати свою частку на ринку, йдеться в матеріалі.

«Після отримання дозволів компанія "Тедіс Україна" почала агресивно поглинати більш дрібних постачальників або витісняти їх з ринку. У результаті виробники, які працювали через поглинених дистриб'юторів, почали співпрацювати з новим гравцем», - пояснює ситуацію співрозмовник ЕП на тютюновому ринку.

Тютюнові компанії вважають, що звинувачення на їхню адресу необґрунтовані і надумані.

Так, за словами директора з корпоративних і юридичних питань компанії "Імперіал тобакко" в Україні Юлії Завалішиної, "ніяких порушень не було». «Звинувачення АМКУ не підтверджені жодними доказами або хоча б мотивованим економічним аналізом. Повністю проігноровані фактори, що впливають на ціноутворення. Не враховані обставини жорсткої конкуренції між виробниками, яка у 2016 році вилилася в "цінову війну" і призвела до істотного зниження частки ринку нашої компанії. Дивна якась змова", – зазначає Завалішина.

Нагадаємо, це не перше протистояння скандально відомого дистриб'ютора "Тедіс Україна" з АМКУ. Так, у 2016 році антимонопольники вже штрафували компанію "Тедіс Україна" за зловживання монопольним становищем на 430 млн грн. З них 300 млн грн компанія тоді заплатила. Зараз тютюновий дистриб'ютор оскаржує в судах і попередній штраф, і новий.