Росії буде непереливки після виборів в Польщі
30.06.2020 14:00

У Польщі йде процес підтвердження мандату правління “ПіС” або спроба його відібрати. Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів головний редактор польсько-українського порталу Polonews.in.ua, політичний експерт Євген Білоножко.

За словами нашого співрозмовника, перш за все висока явка на вибори у Польщі пов'язана з тим, що поляки хочуть підтвердити або спростувати, як ми побачимо у 2 турі, мандат нинішньої влади, і продовження всіх цих реформ і дій, які були започатковані “ПіСом” у 2015 році, що пов'язане з поляризацією взагалі політичного життя у країні, яке триває декілька років, великою кількістю дискусій в політичному житті і гостротою проблем, які піднімаються, перш за все соціального плану. Це тема ЛГБТ, поява американських солдат у Польщі і т.д.

«Тобто це процес підтвердження мандату правління “ПіС” або спроба його відібрати. Це не типова висока явка насправді, і побачимо, чим закінчиться 2 тур, який може бути неочікуваним для будь-якої сторони, тому що, виграти мають шанси обидва президенти, це 50 на 50». – зауважує політичний експерт.

Другий аспект, за словами нашого співрозмовника, пов'язаний із відносинами Україна-Польща. Президент Дуда і Тшасковський — це будуть президенти, які будуть підтримувати Україну на міжнародній арені і її протидії Росії, будуть засуджувати анексію Криму.

«Тобто нічого кардинально не зміниться, якщо залишиться Дуда чи буде президент Тшасковський, між Польщею і Україною. Нагадаю, що навіть при президенті Януковичі єдиним, хто продовжував зустрічатися з президентом України, був президент Коморовський, який потім так само підтримував Революцію гідності». – підкреслив аналітик.

Євген Білоножко ще наголошує на 13%, які отримав Шимон Головня, кандидат позасистемний, не пов'язаний в обома партіями, який намагається будувати щось між “ПіС”, правлячою партією, і опозиційної платформою “Громадянська платформа”.

«Виборці Шимона Головні — це ті, які будуть вирішувати майбутню долю польських виборів у 2 турі», - резюмує наш співрозмовник політичний експерт Євген Білоножко.