Економіст: Україна не витягне без допомоги ззовні
08.07.2020 15:07

Ми, безперечно, не жебраки, але точно не країна, яка має суттєві статки та доходи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи рішення ЄС про виділення допомоги Україні, наш співрозмовник зауважує: «Допомога, яка надається, вона надається по різним програмам різними інституціями, які можуть бути в межах ЄС. У них, до речі, теж є свій план, якому вони мають слідувати в межах партнерства ЄС з країнами, які дотичні до ЄС».

«Інша справа, що ми, безперечно, не жебраки, але точно не країна, яка має суттєві статки та доходи. Подивиться на ситуацію пересічних людей пенсійного віку і т.д., які справді мають малі доходи. І якщо якісь програми допомагають їм за рахунок цих коштів, то чи вважаєте ви, що це погано? Крім того, уявіть зворотню ситуацію: якщо б не допомагали, то нам би довелось би витрачати кошти бюджетні, а це значить, що це обмежувало б можливості допомоги незахищеним верствам населення», - додав економіст..

Наш співрозмовник підкреслює, що, на жаль, гордість — це добре, коли ти багатий. За словами Бориса Кушнірука, протягом всіх років незалежності збагачувались дуже обмежені верстви населення, але насправді, може, внаслідок бездарності і дурниць не розуміли, що роблять. Тому Україна опинилася в ситуації, коли ми ще дуже довго будемо потребувати допомоги.

«Як, наприклад, ставитися до того, що у нас ще довго не буде гарних доріг? Тому що країна за територією дуже велика, а ВВП, який ми продукуємо, малий. Таким чином, об'єктивно, що дуже довго у нас не буде коштів для фінансування дорожнього будівництва. І це не тільки українська ситуація», - звертає увагу експерт.

«Коли до ЄС приєднувалися Португалія, Іспанія, Греція, Румунія, Польща, то їм ЄС давав гроші на інфраструктуру. Чи їм теж сприймати себе жебраками? Навряд чи вони готові сприймати це так. Повірте, якщо б не ті гроші, то якість доріг у них була б не набагато краще, ніж в Україні, тому що співвідношення ВВП і території в Польщі теж таке ж погане навіть зараз, як і в Україні, тобто у них краще, але не настільки, щоб вони могли дозволити собі побудувати ту інфраструктуру, яку вони зробили. Тому багато країн, які недостатньо економічно розвинуті, вони користуються допомогою різної форми», - резюмував наш співрозмовник економічний експерт Борис Кушнірук.