Справа «Семок»: рейдери задіяли «чорних реєстраторів»
16.07.2020 09:01

Рейдери, які планували захопити майно найбільшого в Україні виробника снеків, для отримання контролю над заводом задіяли «чорних реєстраторів»

Справа про спробу захоплення «Семок» обростає новими кримінальними епізодами. Як тільки організатори рейдерської атаки добилися ухвали районного суду в Сумській області про арешт майна виробника снеків, вони через державних реєстраторів виконкому Сумської міської ради внесли зміни в Реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Насправді, по закону реєстратор має право вносити зміни тільки на основі такої ухвали суду, яка набрала законної сили. Також, підставою для реєстрації має бути належним чином засвідчена копія рішення суду, і реєстрація має відбуватися за місцем знаходження майна. Інакше, втручання у реєстр нерухомості кваліфікується як робота «чорних реєстраторів», із усіма відповідними покараннями і відповідальністю.

Незаконна ухвала Зарічного районного суду була скасована апеляційним судом, і тепер посадові особи, винні в спробі рейдерського захоплення, будуть покарані. ДБР розслідує справу про зловживання владою та службове підроблення з боку слідчого СБУ В.Прохненка, прокурора А.Жернового та інших «невстановлених осіб». Такими особами можуть виявитися прокурори Б.Волобуєв та О.Рубан, а також суддя О.Капкін, який виніс незаконну ухвалу.

До компанії підозрюваних можуть приєднатися державні реєстратори Ю.Момот, Л.Швайкус та Т.Матусенко, які з невідомих причин порушили закон та внесли неправомірні зміни до реєстру речових прав на нерухоме майно.

«Чорні реєстратори» - проблема, яка може позбавити законних майнових прав будь-кого, тому покарання за відповідні дії має бути невідворотним.