Мірошниченко розповів скандальні подробиці суду над Марчуком
29.07.2020 13:00

Колишній народний депутат ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко переконаний, що влада Києва повинна піти на поступки художнику світового рівня, чиє ім’я принесе столиці чималі інвестиції.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи ситуацію, у якій суд намагається стягнути 5,5 млн грн з художника Івана Марчука через те, що він не побудував музей, Мірошниченко зазначив, що вже готується рішення, аби вирішити цю ганебну для Києва ситуацію.

«Вже сьогодні я почав розробляти рішення КМДА, за яким земельну ділянку під музей Івана Марчука ми маємо виділити за 1 грн на рік. Я вважаю ганьбою для Києва те, що художник з мировим ім'ям не може побудувати музей, а по-друге, щоб ми з нього стягували 5 млн грн за оренду земельної ділянки, яку він навіть не використовує, на жаль. Безперечно, коли законом передбачена процедура, коли виділяється земельна ділянка в оренду, за нею мають платити незалежно від того, чи використали її, чи ні. Але я вважаю, що місто має зважати на ім'я Івана Марчука і на його значення для світової культури. Ми маємо зробити все, щоб він цю земельну ділянку використовував під забудову свого музею і не платив місту, адже він заплатить значно більше тим, що привабить мільйони туристів в Київ, тим, що він прославляє наше місто і нашу країну. Тому я готую як депутат Київради рішення, щоб змінити вартість оренди для Івана Марчука, і впевнений, що всі депутати з цим погодяться», - наголосив він.

Екс-нардеп також навів приклад того, як в одних випадках КМДА закриває очі на злісних неплатників орендної плати, а інших готова довести до зубожіння.

«Тепер щодо рішення суду. Я вважаю аморальним судитися з Іваном Марчуком, і тому якщо це завдання давав мер, то, в принципі, він має вибачиться з нього. Ми маємо знайти механізм для того, щоб Марчук не виконував рішення суду. І найважливіше - є багато відвертих покидьків, які знищують Київ і при тому не платять в бюджет ні копійки за оренду землі, і місто роками не може стягнути з них орендну плату, як, наприклад, компанія “Мостобуду”. Я приїхав зараз на суд, де ця компанія намагається скасування рішення КМДА про розірвання договору, де понад 17 га землі вони експлуатували і заборгували більше 100 млн грн. Так от місто чомусь досі цих коштів не стягло, зате ухвалило рішення стягнути з Марчука 5 млн грн, хоча я впевнений, що у нього цих грошей немає. Більш того, ми знаємо, що більшість геніїв сучасного і минулого зазвичай за життя не мали грошей і статків, і їх бренд, їх ім'я приносило прибутки вже після смерті. Тому наполягаю, що Іван Марчук — це надбання української історії, культури, жива легенда, художник, якого треба прославляти і якому треба допомогти. Тому місто має надати йому земельну ділянку в оренду безоплатно, 1 грн символічно, а друге - ми маємо підтримати його в намаганні побудувати цей музей», - резюмував Мірошниченко.