Популяція диких тигрів збільшується, але тварини досі гинуть у капканах
30.07.2020 08:16

Популяція диких тигрів у країнах Азії почала зростати завдяки програмі зі збереження тварин, що опинились на межі зникнення , яка тривала 10 років. Проте капкани та інші мисливські засоби досі загрожують тиграм повним знищенням.

Про це повідомляє Всесвітній фонд дикої природи (WWF).

У 2010 році, перед початком програми TX2, що мала на меті подвоїти кількість тигрів у 13 країнах Азії, тварин було всього трохи більше 3 тисяч. Це був історичний мінімум популяції.

Після майже десятиліття роботи TX2 тигри нарешті почали повертатися на простори Бутану, Індії, Непалу, Китаю та Росії. Наразі лише в Індії живуть близько 3 тисяч диких тигрів, а в сусідньому Непалі популяція збільшилась майже вдвічі й становить 235 особин.

«З історично низької популяції у 2010 році тигри, нарешті, здійснили дивовижне повернення, переважно в Південній Азії, Росії та Китаї — це чудові новини для інших вимираючих видів, що живуть поруч з ними, а також для мільйонів людей, які залежать від цих екосистем», — прокоментував новину про збільшення популяції тигрів керівник Tigers Alive Initiative WWF Стюарт Чепмен.

Фахівці відзначають, що для тигри потребують закритих від людини лісів з чистим повітрям і водою, де б не було зсувів та ерозії ґрунту.

Але попри прогрес у справі, популяції тигрів все ще загрожує нелегальна торгівля та знищення ареалу їх проживання. Рівень цих загроз у Південно-східній Азії досягає критичного рівня — у країнах регіону через капкани страждають як тигри, так і їхня здобич.

За даними WWF, у заповідних зонах Камбоджі, Лаосу та В’єтнаму встановлено понад 12 млн мисливських пристроїв для ловлі великих тварин. Поступово нелегальне полювання на тигрів поширюється й на заповідники Малайзії, де популяція цих великих котів протягом 2009-2018 років зменшилась вдвічі.

«Капкани є головною загрозою для тигрів у Південно-східній Азії, і найбільший внесок у їхнє ймовірне вимирання зробили Камбоджа, Лаос і В’єтнам. Без сильних дій урядів, хвиля вимирання, спричинена капканами, може поширитись на весь регіон», — підкреслив Чепмен.