Кучма пішов з ТКГ через зятя
31.07.2020 12:30

Політолог Тарас Чорновіл переконаний, що Леонід Кучма залишив ТКГ через те, що на нього і на бізнес Пінчука був дуже жорсткий тиск.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи вихід Леоніда Кучми з ТКГ, Чорновіл підмітив, що колишній президент вже вдруге залишає тристоронню групу. Вперше він робив такий крок за Порошенка і це, на переконання співбесідника, була не втома.

«Наскільки мені відомо, у Кучми почали виникати проблеми через те, що Порошенко вів жорстку політику щодо Росії, там не було зайвих поступок. А Росія відігравалася на всіх, в тому числі і на бізнесі. Через це дуже постраждав бізнес Пінчука. І одна з причин відходу була зв'язана з тим, що на Кучму весь час був досить жорсткий тиск: ʺми гарантуємо, ми забезпечимо, ми відкриємо ринки для зятя, але ти маєш поміняти риторику і позицію по Мінськуʺ. А Кучма не може міняти, він не є індивідуальною постаттю. Він авторитетний, але виразник позиції країни, і власне позиції президента, який відповідає за зовнішню політику. І тому, відійшовши, він, по суті, зняв подразник, який через його особисту постать бив по Пінчуку», - пояснив він.

Політолог також акцентував на тому, що іще однією причиною виходу Кучми з ТКГ стали поступки Зеленського, за які доведеться відповідати усім і це при тому, що президент обіцяв не йти на крайні.

«Росія хоче більше, ніж Україна може дати. Кожна поступка Зеленського помножувалася би для Путіна в 2-3 рази. Ну і результат бачимо: ми йдемо на поступки, за які відповідати доведеться всім. Сам факт, що після того, як Кучму дотиснули підписати погодження спочатку про формулу Штайнмайєра. Всі бачили той скандальний ефір на російському каналі, в якому брав участь депутат Слуги народу Євген Шевченко, де виступав також Пушилін, який чітко сказав, що “мы еще неделю назад не могли добить Кучму, чтобы он согласовал формулу Штайнмайера, а потом поговорили на верхах — и Кучма как шелковый все подписалʺ. Його змусили підписати те, що він прекрасно розумів, що це є зрада абсолютно», - наголосив Чорновіл.

На додачу до цього, розповів політолог, Кучму змусили підписати документ про так звану консультативну раду, яка насправді є з повноважним голосом, а не дорадчим.

«Після того з’явилась купа ініціатив в Україні про відкриття кримінальної справи проти Єрмака і Кучми — двох, які підписали. Не проти Зеленського, а проти Кучми. Кучмі це потрібно? Він розуміє, що ця влада не надовго, що Зеленський не відбуде каденцію і в 5 років, ще півроку-рік — а потім втече. А Кучмі доведеться відповідати, тому що підписи його стоять. Гадаю, що зараз, з одного боку, Путін знов шантажує Кучму і знов тисне на бізнес Пінчука. З другого боку, позитивного результату нема, а звинувачення на голову Кучми на майбутнє нагромаджуються», - резюмував Чорновіл.