МЗС думає над наданням допомоги Лівану
06.08.2020 13:42

Міністерство закордонних справ України координує роботу українських органів державної влади щодо надання Лівану гуманітарної допомоги, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба, пише Інтерфакс-Україна.

"Ще вчора Україна висловила готовність надати гуманітарну допомогу Лівану, ми поінформували про це ліванську сторону, отримали запит від Лівану щодо того, що саме їм наразі необхідно. Зараз Міністерство закордонних справ безпосередньо координує всередині української системи влади це питання з метою надання гуманітарної допомоги нашим ліванським колегам. Країна опинилася у великій біді, й Україна чим зможе, тим їй допоможе", - сказав Кулеба в четвер на брифінгу.

Потужні вибухи пролунали 4 серпня в портовій зоні ліванської столиці - Бейрута. Вибуховою хвилею зруйновано величезну кількість будівель, вибито шибки та двері. Пошкоджено будівлю міжнародного аеропорту. Вибухову хвилю відчули навіть на Кіпрі.

Повідомляється про понад 130 загиблих і близько 5 тис. потерпілих унаслідок лиха. 300 тис. городян лишилися без домівок, збитки від вибуху оцінюються щонайменше у $3 млрд.

Влада Лівану заявила, що причиною потужних вибухів у портовій зоні Бейрута стали 2750 тонн аміачної селітри, що зберігалася на складі, конфіскованої митними службами шість років тому.

У середу, 5 серпня, прем'єр-міністр України Денис Шмыгаль на засіданні Кабміну заявив, що Київ готовий надати Лівану допомогу у зв'язку з вибухом у Бейруті, зокрема, направити рятувальників.

"У разі потреби ми готові надати всю необхідну допомогу. Україна вже звернулася до Ліванської Республіки з пропозиціями про надання необхідної допомоги нашими рятувальниками. Відповідний загін готовий вилетіти в будь-який час", - сказав він на засіданні уряду в середу.