Адвокат розвінчав міфи, які розповсюджує Малюська
07.08.2020 14:00

Голова пенітенціарної служби у 2014 році, а нині адвокат Сергій Старенький вважає, що кошти з продажу тюрем насправді не підуть на потреби міністерства юстиції та будівництво нових тюрем.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву міністра юстиції щодо продажу тюрем, колишній голова пенітенціарної служби зазначив, що це лише міф, який наразі не можна втілити у реальність.

«Питання полягає у тому, що зараз, по-перше, немає законного механізму щодо продажу тюрем, майна і землі, на користь Міністерства юстиції щоб всі кошти пішли у нього. Зараз діє законодавство щодо того, що виручені кошти з продажу будь-якого державного майна,

йдуть в Фонд держмайна, а далі розподіляються через бюджетні процедури на потреби держави. Тобто навіть якщо буде продана ця установа, кошти не підуть на Мінюст, вони підуть на Фонд держмайна. Тобто це першій міф, про якій розказує міністр», - наголосив Старенький.

Адвокат також розповів, що міністерство має намір продавати далеко не збиткові виправні установи, а за виручені кошти нереально буде збудувати нові.

«Другій міф — що тих коштів, які будуть виручені за продаж цього майна, вистачить на будівництво нових слідчих ізоляторів. Це неправда, тому що навіть якщо буде виручено на всі 70 установ по кожному мільйон доларів продадуть ту землю, на якій вони розташовані, це буде 70 млн. Це вартість будівництва двох невеликих слідчих ізоляторів. Третій міф — що продаються збиткові установі. Насправді ті установи, які зараз виставлені на продаж чи готуються на продаж, це установи, які заробляли самі на себе і які не були збитковими. Це і сільськогосподарського призначення колонії, і Ірпінський виправний центр, який також мав виробничу зону і міг працювати і заробляти, і заробляв певний час, поки його навмисно не довели до зубожіння. Ну і четверте: ніхто не збирається зараз реально виносити слідчі ізолятори з центрів міст. Це просто використовується для того, щоб створити інформаційний привід для продажу інших установ», - пояснив він свою точку зору.

Сергій Старенький навів приклад того, як вже мав місце невдалий продаж виправного центру, який закінчився нічим.

«Три роки тому сказали, що Лук'янівку треба виносити з Києва і новий слідчий ізолятор буде побудований в Ірпінському виправному центрі на території Коцюбинського. Під це звільнили установу, збанкрутували, по великому рахунку, вивезли засуджених звідти, вона залишилася пуста, а потім заявили: ой, ми передумали, ми там не будемо будувати, але ж установа пуста, чого ми її будемо утримувати, давайте її продамо. Зараз те ж саме буде відбуватися найближчим часом з Бориспільською виправною колонією, це Матусівка під Борисполем. Це просто використовується як інформаційний привід для того, щоб громадськості пояснити, чому звільняються від засуджених колонії, які насправді цікавлять підприємців, інвесторів, тому що вони або перебувають на хорошій землі, яка їх цікавить, або вони мають прибуткові активи, наприклад, сільськогосподарські землі, які також цікавлять фермерів, підприємців і т.д.», - резюмував він.