Лікар розповів, чого очікувати від анонсованої російської вакцини
13.08.2020 14:00

Український лікар, громадський діяч та экс-міністр охорони здоров'я України Олег Мусій вважає, неможливим винайдення вакцини проти коронавірусу.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи нещодавню заяву РФ про те, що вони винайшли вакцину від COVID-19 Олег Мусій зазначив, що скептично ставиться до цього і пояснив чому.

«Я сприймаю це всього-навсього як заяву. Дослідження не проведені, дані не опубліковані ніде, в жодних наукових журналах. Тому це більше пропагандистська річ. Тим більше, що за всіма канонами дослідження вакцин мають тривати на людях від півроку до 9 місяців як мінімум. А тут сам ковід лише 5 місяців», - сказав він.

Екс-очільник МОЗ також наголосив, що не варто очікувати прориву у розробці вакцини і в України, де знищено цю вкрай нині необхідну галузь.

«В Україні вакцини не виробляються, на превеликий жаль, тому що виробництво вакцин в Україні було знищено. За часів Раїси Багатирьової воно було практично повністю ліквідовано. Останній завод був приватизований, до речі, росіянами, які його закрили, у Харкові, і на сьогодні він не працює і не виробляє нічого. Тому, на жаль, в Україні це величезна проблема. Хоча це дуже потрібно, і треба було б будувати свій український завод виробництва вакцин. Це як стратегічний об'єкт. Я за це виступав, коли був міністром, але, на превеликий жаль, влада не слухає і не реагує. І це обов'язково має бути державне підприємство», - наголосив Мусій.

Резюмуючи лікар зазначив, що зараз варто очікувати безліч махінацій на тему коронавірусу, а також наголосив, що винайдення вакцини від нього наразі є неможливим.

«Звісно, будуть. В інтернеті з'являвся продаж чергової вакцини за 3 тисячі, місяця 3-4 тому. Тому я б дуже спокійно ставився до таких повідомлень. Якщо наукові лабораторії провідних країн, які мають величезні можливості досі її не розробили, значить, є проблеми з її розробкою. Крім того, навіть теоретично вакцини проти коронавірусу у світі не може бути. Нам же відомо, що є 3 коронавіруси, які викликають респіраторні захворювання. Ніякої вакцини в світі не існувало поки що взагалі від коронавірусів, які циркулюють в природі. Тому великі сумніви, що це буде вакцина від цього конкретного коронавірусу. Побоююсь, що ці фармацевтичні транснаціональні гіганти спробують дурити людей, щоб на цьому заробити», - підсумував Мусій.