Пальчевського спіймали на фінансуванні олігархічними кланами
13.08.2020 15:00

Проект Пальчевський профінансований зверху, умовно кажучи, це проба пера. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів кандидат політичних наук Ростислав Балабан.

Коментуючи те, що Пальчевський випустив передвиборчий ролик, у нього дуже багато бордів по Україні, наш співрозмовник зауважує наступне: «Відкрию секрет, що відсутній суб'єкт об'єднання, тобто про кого йде мова: про політичні сили, про райони — про що? Насправді соціологія показує, що такі терміни, як народна опозиція і об'єднання — це дає плюс. Оскільки у нас вже кілька політичних сил під словом опозиція, то вже трошки заїжджено, вони тримають свого виборця. Виходить, у нас є термін об'єднання. Коли кілька політичних сил об'єднуються, то це завжди дає плюс кілька соціологічних відсотків. Тому ролик використовує абсолютно політтехнологічні моменти, заявляючи про об'єднання».

«Тобто це така заявка, яка намагається зловити потім соціологічні наслідки», - роз’яснює аналітик.

Щодо самої кількості бордів Пальчевського, то як зауважує наш співрозмовник, який проводив експертизу по Україні, поклейка по мінімуму, для “бомжів”, - це 500 млн грн, а базова вартість — до мільярду, в залежності від ефективності штабу і т.д.

«Є окремі деятелі, як, наприклад, “За майбутнє”, у них ця цифра перевалює за мільярд, і зрозуміло, що фінансування йде не від малого і середнього бізнесу, а, скоріш за все, від олігархічних кланів. По Пальчевському — бізнес реальний, звичайний не здатен профінансувати такий обсяг, як у Пальчевського, тобто це не тільки його гроші, а, скоріш за все, взагалі не його гроші», - підкреслив експерт.

Тому, за словами нашого співрозмовника, для більшості політичних сил і для розуміння громадян треба оголосити вартість поклейки білбордів і походження коштів. А у нас всі політичні сили про це мовчать, і будуть розповідати, що це їм обійшлося в 3 копійки і якась тьотя Валя з супермаркету це проплатила.

«Тому зрозуміло, що цей проект профінансований. Умовно кажучи, це проба пера. Там, де є великі гроші, то вони ці капітали вкладають в кілька політичних проектів. Якісь з них може вистрілять, якісь можуть бути використані в торгах. Тобто це процес, і, в принципі, нічого тут негативного немає», - зауважив кандидат політичних наук.

На думку аналітика, основний плюс Пальчевського — він прекрасний спікер для телеекрану, він дуже швидко вміє реагувати. Поки що соціологія станом на зараз не показує, що він заходить в Київраду. Точно може приймати участь в торгах, умовно кажучи, висловити підтримку, сказати щось і т.д.

«Ми розуміємо, що це не тільки київський проект, це проба пера. Ці місцеві вибори раніше звались на відкуп національним політичним елітам, а це вперше заявка на парламентську і президентську кампанію, особливо, що все більше і більше інформації про можливі дострокові вибори», - резюмував наш співрозмовник кандидат політичних наук Ростислав Балабан.