14.10.2005 16:27
Текст сообщения о заседании приводим без изменений на языке оригинала:

"За ініціативою Фонду державного майна України з метою обговорення проблемних питань діяльності ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” 11 жовтня 2005 року у Фонді державного майна проведено розширене позачергове засідання спостережної ради ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”.

Додержуючись позицій Президента України В.А.Ющенка щодо вирішення проблемних питань ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” у правовій площині та Уряду України щодо необхідності врегулювання існуючих проблемних питань з інвесторами шляхом переговорів з метою вироблення державними органами єдиної позиції щодо ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” та проведення відкритого діалогу з інвестором засідання спостережної ради проведено за участю керівного складу Фонду державного майна України, Міністерства промислової політики України, Генеральної прокуратури України, компанії “Worldwide Chemical LLC” (США), її засновників – компанії “IBE Trade Corp.” (США) і ВАТ “Мінеральні добрива” (Російська Федерація), іноземних адвокатів, що представляють їх інтереси, та правління ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”.

На засіданні були обговорені питання про рішення судових органів щодо обставин створення ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” і стан їх виконання, а також про проблемні питання фінансово-господарської діяльності товариства.

Учасниками засідання було констатовано, що з початку 2005 року триває дискусія щодо законності та відповідності інтересам держави створення в процесі санації ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот”, до якої залучені вищі посадові особи України, центральні та територіальні органи виконавчої влади, судові органи, окремі народні депутати, громадські організації та засоби масової інформації. Судовими органами України винесено взаємовиключні рішення з приводу законності створення ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”.

З урахуванням цього, учасників засідання було поінформовано, що за результатами правового аналізу чинних судових рішень щодо ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” та його майна Фондом державного майна, Мінекономіки, Мінпромполітики, Мін’юстом і Луганською облдержадміністрацією визначено, що остаточне врегулювання правового статусу ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” та його майна з урахуванням взаємовиключних чинних судових рішень можливе після касаційного перегляду Верховним судом України рішення Печерського районного суду м. Києва від 17.03.05 та ухвали Апеляційного суду м. Києва від 10.06.05 за позовом ВАТ “Луганськобленерго”.

З метою прискорення правового врегулювання ситуації щодо обставин створення ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” Фонд державного майна направив звернення до Президента України та Голови Верховного суду України з проханням сприяти прискоренню перегляду у касаційному порядку зазначеної судової справи, оскільки правовий статус ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” залишається невизначеним до завершення касаційного розгляду.

З урахуванням можливої тривалості касаційного перегляду Верховним судом України рішення Печерського районного суду м. Києва та ухвали Апеляційного суду м. Києва визнано, що органи державної влади мають сприяти у збереженні стабільної ситуації на ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” та безперешкодної діяльності хімічних виробництв з додержанням встановлених вимог до джерел підвищеної небезпеки.

Оскільки компанія “Worldwide Chemical LLC” неодноразово пропонувала Уряду України провести переговори та підтверджувала готовність конструктивно розглянути зустрічні пропозиції визнано за необхідне уникати дій, що можуть призвести до дестабілізації ситуації на ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, та активізувати переговорний процес та спільні консультації з інвестором, покликані виробити взаємоприйнятні рішення щодо забезпечення безперешкодної діяльності ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” з додержанням інтересів як держави так і інвестора.

Також учасниками засідання визнано неприпустимим застосування дій силового характеру щодо ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, що провокували масові виступи трудового колективу підприємства і мешканців м. Сєвєродонецьк, активізацію різних політичних діячів, порушували звичайний робочий режим підприємства.

На засіданні представниками державних органів було зазначено доцільність перегляду окремих рішень та доручень щодо Сєвєродонецького державного виробничого підприємства “Об‘єднання Азот” та ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, прийнятих минулим складом Кабінету Міністрів України, та внесення Кабінету Міністрів пропозицій щодо їх актуалізації або перегляду.

Правлінням ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” були повідомлені очікувані результати фінансово-господарської діяльності підприємства за 9 місяців 2005 року: чистий прибуток – 229,5 млн. грн. (за 9 міс. 2004 року – 147 млн. грн.), сплачено податків – 188,5 млн. грн., у т.ч. до Державного бюджету – 170,2 млн. грн. (за 9 міс. 2004 року – 58,9 млн. грн., у т.ч. до Держбюджету – 42,9 млн. грн.), кредиторська заборгованість – 131 млн. грн. (за 9 міс. 2004 року – 323,1 млн. грн.), витрати на оновлення основних виробничих фондів – 182,5 млн. грн. (за 9 міс. 2004 року – 79,6 млн. грн.).

Правлінням ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” були оголошені дані щодо напрямів використання перерахованих компанією “Worldwide Chemical LLC” до статутного фонду ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” грошових коштів у сумі 317‘010‘000 грн. (еквівалент 60 млн. доларів США, тобто 50% від розміру її зобов’язань), згідно з якими інвестиційні кошти використані підприємством на оновлення основних виробничих фондів та погашення кредиторської заборгованості у відповідності до заходів, передбачених планом санації СДВП “Об‘єднання Азот”.

Компанія “Worldwide Chemical LLC” підтвердила готовність виконання у повному обсязі своїх зобов’язань, як інвестора, щодо внесення грошових коштів у сумі 120 млн. доларів США протягом року з дати державної реєстрації ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” до 24 грудня 2005 року, проте висловила серйозне занепокоєння тривалою невизначеністю ситуації навколо ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, зокрема існуючою відмінністю позицій державних органів України з питання щодо законності створення підприємства. При цьому інвестор звернув увагу учасників засідання, що ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” було утворено на виконання плану санації СДВП “Об‘єднання Азот”, затвердженого Господарським судом Луганської області, а компанію “Worldwide Chemical LLC” було затверджено інвестором Господарським судом Луганської області за клопотанням комітету кредиторів за результатами розгляду конкурсною комісією пропозиції декількох інвесторів.

Також компанією “Worldwide Chemical LLC” та її засновниками - компанією “IBE Trade Corp.” і ВАТ “Мінеральні добрива” було підтверджено стратегічну заінтересованість у забезпеченні довготермінової прибуткової діяльності ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, що вимагає невідкладного проведення технічної модернізації і переоснащення підприємства, впровадження прогресивних технологій для збільшення ефективності використання енергоресурсів.

Зважаючи на значну суспільну увагу, у т.ч. іноземних інвесторів, до ситуації навколо ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, беручи до уваги взаємовиключні рішення судів України щодо законності створення товариства, учасниками засідання визнано, що вирішення проблемних питань ЗАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот” можливе лише за умови повної скоординованості та узгодженості дій і рішень причетних державних органів виконавчої влади.

З огляду на необхідність формування позитивного інвестиційного іміджу України визнано доцільність вироблення єдиної позиції державними органами щодо ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот”, взаємодії у здійсненні правового аналізу окремих обставин утворення та діяльності підприємства, проведення спільної роботи з координації дій юридичних підрозділів державних органів та вироблення консолідованих підходів до участі у судових процесах щодо ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот”.

За результатами засідання визнана доцільність практичної реалізації заходів стосовно забезпечення подальшої ефективної діяльності ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот”, зокрема щодо збільшення обсягів виробництва, впровадження нових технологічних процесів і екологічних проектів, збереження робочих місць, реалізації програми технічного переозброєння виробництв, модернізації, реконструкції і розширення виробничих потужностей, а також захисту сільськогосподарських споживачів на внутрішньому ринку України.

З цією метою представників Фонду державного майна у органах управління ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” зобов’язано вжити заходів щодо їх впровадження шляхом прийняття відповідних рішень органами управління ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот”.

За результатами засідання визнано необхідність об’єднання зусиль державних органів для усунення окремих існуючих перешкод у діяльності ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот” та доцільність реалізації рішень спостережної ради ЗАТ “Сєвєродонецьке об‘єднання Азот”, що дозволить наблизити врегулювання існуючих проблемних питань та слугуватиме подальшому формуванню позитивного іміджу та інвестиційній привабливості України.

Пресс-служба ФГИ
Пресс-служба “Worldwide Chemical LLC”"