14.10.2005 19:28
Социал-демократическая партия Укрнаины (объединенная) накануне предвыборной кампании сделала заявление об обеспечении свободы слова, передает пресс-служба СДПУ(О).

Текст заявления публикуем без изменений на языке оригинала.

"Соціал-демократична партія України (об'єднана) звертається до української і європейської громадськості з закликом звернути увагу на погіршення у країні ситуації по забезпеченню свободи слова напередодні парламентських виборів 2006 року.

Факти свідчать про загрозу значного посилення політичного втручання у діяльність засобів масової інформації, що може мати далекосяжні негативні наслідки безпосередньо під час виборів.

Ще до початку передвиборчої кампанії деякі засоби масової інформації відчули на собі тиск влади, зокрема, телеканали ТЕТ, КРТ та НТН. Нині під загрозою знаходиться діяльність ТРК «Україна».

Впадає в очі той факт, що тиск на ТРК «Україна» здійснюється під приводом того, що ця компанія, мовляв, забагато уваги приділяє російській мові. У такий спосіб нинішня влада підкреслює свою зневагу до мовних прав мешканців Південного та Східного регіонів. Тим самим влада також відверто нехтує вимогами ратифікованої Україною Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та провокує подальшу політизацію мовного питання.

Не може не хвилювати і доля Першого національного телеканалу, ситуація на якому вкрай дестабілізована й перебуває на межі цілковитого хаосу.

Соціал-демократична партія України (об’єднана) підкреслює: норми прийнятого Закону про вибори народних депутатів, що стосуються засобів масової інформації, суперечать курсу на демократизацію суспільства. Вони створюють умови для значного посилення тиску на ЗМІ з боку провладних сил в період виборів.

Змінити ситуацію ми можемо лише спільними діями в парламенті та суспільстві. Ми закликаємо всі політичні сили сприяти рішенню цієї дуже важливої проблеми.

Ми вважаємо, що держава має запровадити мораторій на перевірку ЗМІ у період передвиборчої кампанії, заборонити ротацію керівництва міських та районних газет, що перебувають у державній чи муніципальній власності та прискорити процес створення суспільного телебачення.


СДПУ(О) наголошує на тому, що внаслідок встановленої провладними силами політичного монопольного контролю діяльності Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення умови для проведення чесних і конкурентних виборів в Україні поставлено під сумнів. Лише у тому разі, якщо половину складу Ради становитимуть представники опозиції, можна мінімізувати ризик її використання в політичних цілях.

Відставка нинішнього керівництва Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення і оновлення її складу є єдиним морально прийнятним виходом з ситуації, що склалася сьогодні в медіасфері України".