Чемерис: «Демократичною сокирою» керують Порошенко і Коболєв
26.08.2020 13:00

Український громадський і політичний діяч Володимир Чемерис вважає, що в «Демократичній сокирі» стався розкол через те, що перед виборами загострилася боротьба за вплив на націоналістичні організації.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи нещодавній скандал в «Демократичній сокирі» через участь Порошенка в параді ветеранів, Володимир Чемерис зазначив, що всі ультраправі «ходять під кимось».

«Насправді ультраправі — це інструмент представників правлячого класу і правлячої влади вже протягом 6 років, які виконують їхні завдання задля придушення соціального протесту і політичної опозиції. Але правлячий клас — він не єдиний. І насправді частина ультраправих орієнтується на Порошенка ще з часів, коли він був президентом, частина — на міністра МВС Авакова, частина фінансується і утримується різними олігархами. Наприклад, напад в Одесі відбувся нещодавно. Всі ультраправі ходять під мером Трухановим. Ця партія “Демократична сокира” є пропорошенківська, але є такі дані, що в тому числі утримується керівником “Нафтогаза” Коболєвим. І насправді тут зараз загострилася боротьба, особливо перед виборами, і, в принципі, між цими різними угрупованнями правлячої верхівки. І, без сумніву, колишній президент Порошенко хоче об'єднати і очолити весь цей правий рух, але у нього є конкуренти, які цього не хочуть допустити», - пояснив він.

Політичний діяч також розповів, що останнім часом вже нова влада, «Слуга народу» на чолі з Зеленським, теж використовують ультраправих.

«Ми бачимо зараз повальні системні напади по всій Україні представників нацистської організації Нацкорпус на представників опозиції, в першу чергу ОПЗЖ і партії Шарія. Тому, звичайно, існують такі розбіжності в середині ультраправих. Одні орієнтуються на Порошенка, який хоче очолити весь правий рух. Інші орієнтуються на те, щоб не дати йому це зробити. Очевидно, що це партія, яка є слугою цих чи інших олігархів, очевидно, що ті розбіжності докотилися до цієї партії, тому ми побачили такі речі», - наголосив Чемерис.

Він додав, що без сумніву саму «Демократичну сокиру» можна вважати ультраправою, хоча за кордоном вона має всі риси нацистської.

«У нас якось все настільки змістилося, що, наприклад, те, що в Німеччині вважалося ультраправим і нацистським і вже підпадало під арешти і заборону, у нас вважається мало не проукраїнським патріотичним і т.д. Тобто у нас такі очевидні речі, що говорять, ПАРЄ збирається направляти сюди моніторингову місію для дослідження цих нападів. І депутати європейських парламентів, і навіть Палата представників США говорять про відвертий нацизм, якій є в Україні, а у нас це вважається абсолютно нормальним і патріотичним», - резюмував Чемерис.