Прокурор Майдану Яблонський тепер розслідує цькування та убивства активістів Революції Гідності, - ЗМІ
28.08.2020 16:51

Недалекоглядна кадрова політика чинної влади може стати причиною провалу розслідування злочинів, які чинив режим Януковича під час Революції Гідності. Про це пише видання ОРД у своєму розлогому матеріалі – «Від прокурора, який арештовував майданівців, до керівника управління ДБР: хто такий Артем Яблонський».

Журналісти видання звертають увагу, що нині слідством у справах Майдану фактично керує Артем Яблонський, слідчий 3-го відділу Державного бюро розслідувань. У 2013-14-му роках Яблонський був прокурором та старшим прокурором Голосіївського району Києва. І активно брав участь у переслідуваннях активістів Революції Гідності.

Артем Яблонський

«Яблонського допитували у справі щодо фактів неправомірних дій працівників органів внутрішніх справ, прокуратури та суду щодо учасників мирних акцій протесту в грудні 2013 – лютому 2014 року, що призвело до незаконного затримання та притягнення їх до кримінальної відповідальності...На допиті він заявив, що в січні 2014 року заступник прокурора району на прізвище Шпирь доручив йому взяти участь у розгляді та підтримати клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою активістів, затриманих під час акцій протесту. В результаті його роботи були взяті під варту щонайменше троє активістів – Андрій Судраб, Дмитро Москалець та Дмитро Полтавець», - пише ОРД.

«Коли нас судили, я цьому прокурору (Яблонському – ред.) казав: «На основі яких показів свідків ви нас судите?». А він мені почав розповідати про трьох беркутівців із Запоріжжя, які написали про те, що ми нібито кидали пляшки, каміння та запальну суміш… Але ж коли мене арештували, в мене взяли дактилоскопію, яка показала відсутність на моїх руках відповідних відбитків», - згадує події 2014 року активіст Андрій Судраб.

Чоловік додає, що не розуміє, як Яблонський, який спочатку виступав стороною обвинувачення активістів Майдану, тепер може розслідувати ці справи: «Це перегиб нашої системи. Він же негідник (Яблонський мається на увазі – ред.). Знаєте, це як у фільмі «Свадьба в Малиновке»: червоні прийдуть – грабують, білі прийдуть – теж грабують».

Журналісти здивовані, що після Революції Гідності Яблонський продовжив працювати в прокуратурі, і коли не пройшов переатестацію... потрапив до Державного бюро розслідувань. На новій посаді колишній прокурор Майдану відзначився тим, що виправдовував призначення колишнього адвоката Януковича – Олександра Бабікова - заступником директора ДБР.

«Люди, особисто знайомі з Яблонським, характеризують його як вкрай мстиву особу, яка готова принижувати гідність та честь інших. Один з працівників управління ДБР, в якому працює Яблонський, розповідає про те, що той часто використовує методи погроз до підлеглих та змушує їх працювати понаднормово, - пишуть журналісти.

Яскравий приклад мстивості Яблонського – історія Олександра Чорноблавського. Свого часу той працював у Департаменті спеціальних розслідувань ГПУ та ініціював перевірку на причетність Яблонського до переслідування майданівців. Пізніше Чорноблавський перейшов на роботу в ДБР, очолював цілий відділ. Коли туди відрядили Яблонського, то Чорноблавського «понизили» до звичайного слідчого, а Яблонський навіть змушував свого «кривдника» мити туалети в ДБР.

Олександр Чорноблавський

Журналісти звертають увагу і на статки колишнього прокурора Майдану. Ще 2015-го року у своїй декларації він вказав усього 235 тисяч гривень заощаджень. Тоді як 2019-го став вже мільйонером - загальна сума коштів, які він задекларував, складає 1 млн 127 тис гривень. І при цьому він продовжує нібито жити з мамою та декларувати користування кімнатою у гуртожитку.

«Нині зрозуміло – в ДБР існує прямий конфлікт інтересів. Бо не може людина, яка переслідувала активістів, прозоро та справедливо розслідувати злочини проти них. І ліквідувати це злочинне непорозуміння має новий конкурс на посаду керівника управління з розслідування злочинів на Майдані. Але вже зараз стає зрозуміло – чесного конкурсу, а відтак потужної і націленої на результат команди – не буде. Бо ж Артем Яблонський – один з членів конкурсної комісії, який має прямий вплив на вибір керівника управління з розслідування справ щодо переслідування активістів у 2013-2014 роках», - підсумовують журналісти.