Стало відомо, як Фокін послаблює позицію України
15.09.2020 16:00

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Качура вважає, що голова ТКГ Кравчук повинен відповідати за Фокіна, який відмовився пояснювати парламентарям свої заяви.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що Фокін мав прийти на комітет, але не прийшов через зайнятість, Качура зазначив, що він своїми заявами кинув тінь і на нардепів.

«Давайте будемо чесними. Ми не призначали пана Фокіна. І та делегація не є формалізована якимось нормативним актом, порядком взаємодії з парламентом, але я вважаю, що якщо ми хочемо досягнути миру, то ми повинні мати спільну позицію і парламенту, і ТКГ, і президента. А коли всі врізнобій все розказують, виходять на ефіри і щось розповідають, це послаблює зсередини країну, тому що в суспільстві з'являються якісь сумніви, що щось вони там роблять, що може порушити наші інтереси. Не роблять. І тому повинна бути єдина позиція. Для цього треба приходити до стін парламенту, тому що коли до нас ТКГ звернеться з прийняттям окремих законів, які Мінськими домовленостями передбачені, тоді їх парламент буде приймати, але до цього треба пояснювати суспільству і народним депутатам як представникам народу всю логіку подій. А якщо така комунікація не відбувається, то це погано», - пояснив він.

Народний депутат також сказав, що парламентарі не мають впевненості, що Фокін і прийде до них у ново назначену дату, а тому буде вимагати пояснень у голови ТКГ.

«Я не знаю, яка причина того, що пан Фокін не прийшов на засідання комітету. Він посилається на те, що дуже зайнятий і що готується до наступній зустрічі. Але дата була погоджена, і фактично в останній момент пан Фокін відмовився. Зараз була визначена дата 25-26 число. То я вважаю, що, можливо, не відбудеться і ця зустріч, тому що немає бажання зі сторони пана Фокіна. Тому якщо у нас немає такої можливості повпливати, я буду звертатися до голови ТКГ пана Кравчука, щоб він тоді відповідав за своїх підлеглих, якщо вони не можуть відповісти на запитання парламенту. Тому що я вважаю, що те, що він сказав з приводу особливого статусу, це все неприпустимо для суспільства», - наголосив Качура.

Нардеп акцентував на тому, що без спільної позиції парламенту та ТКГ важко буде досягнути миру.

«У нас унітарна держава, і у нас не може бути ніяких виключень, ніякої федералізації, про те, що можна подумати собі з коментарів пана Фокіна. Можливо, що там хтось щось зманіпулював, неповний текст — я не знаю цього. Я знаю, що якщо ти виходиш у публічний простір, то маєш озвучувати позицію всієї делегації, а не послаблювати таким чином позицію Української держави. Тому що Росія тільки — раз! - схопилася за його слова. Раз! - схопилася за щось інше, ще карту дали. І все. І таким чином ми віддаляємось від того, щоб наші території були звільнені. І міжнародне товариство теж читає коментарі одного представника, іншого - Франція, Німеччина не розуміють, що відбувається. У нас повинна бути спільна чітка позиція, зважена по всім питанням», - резюмував він.