Політолог пояснив, навіщо насправді нардепам їхнє депутатство
16.09.2020 16:00

Політолог Олесь Доній вважає, що народні обранці вже давно перестали сприймати верховну Раду як роботу і пояснив чому.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що вчора нардепи суттєво собі скоротили робочий день, Доній зазначив, що цьому є пояснення: депутат не сприймають ВРУ за свою роботу – для них це статус, який дає доступ до благ.

«Людей, які не пропускають засідання одиниці. Більшість депутатів свого часу голосували чужими картками або віддавали свої. Вони сприймали депутатство не як роботу, а як статус. В цьому плані деградація ВР почалася після першого скликання. В першому скликанні депутати бралися за роботу. В подальшому статус депутата став сприйматися як доступ до благ та отримування дивідендів від перебування при владі. І ці дивіденди набуваються за рахунок лобістської діяльності в трикутнику: Офіс президента, Кабмін і ВР. Відповідно, перебування народних депутатів на роботі стало не обов'язкове і обтяжливе. Тому поширилася ця епідемія кнопкодавство», - пояснив він.

Політолог також розповів про власні пропозиції для роботи нардепів, які б врази скоротили витрати на апарат.

«Тепер кнопкодавство формально буцімто скасоване, але проблема не ліквідована, тому що депутати не сприймають Раду, як роботу. Я пропонував перенести ВР в Кременчук, місто Центральної України, не менше 3 годин відстань на автомобілі до Києва, якщо люди хочуть братися писати закони. Я пропонував в Кременчуку побудувати будинок ВР, це було б набагато дешевше, ніж зловживання депутатского корпусу від лобізму. Це б покращило депутатський корпус, у них була б інша мотивація. Тому перебування в сесійній залі для них обтяжливо, вони не для того туди обиралися», - резюмував Доній.