Рейдери змусили Полтавську облраду звернутися до президента
21.09.2020 09:00

Полтавська обласна рада звернулася до Президента України Володимира Зеленського з проблемою рейдерского захоплення приваної власності в Україні. Депутати облради звертають увагу Президента на підвищення кількості, а також зухвалість рейдерських захоплень в Україні та Полтавській області зокрема.
Останній наочний приклад – спроба захоплення силовим шляхом приміщення в центрі міста Полтава, що вже понад 20 років знаходиться у приваній власності, повідомляє «Відкрита Україна».

Досі повідомлялося про, щонайменше, дві спроби силового захоплення будівлі в Полтаві під час яких, завдяки оперативній реакції національної поліції, вдалося забезпечити законність володіння будівлею.

Як зазначає видання, організатором силового захоплення називають Євгена Івашина (на фото) – адвоката ДП «Укрвійськбуд» Міністерства оборони, який під час першої спроби захоплення будівлі власноруч зламав замки та двері та проник у будівлю. Після цього проти нього було порушено два кримінальних провадження щодо завдання шкоди майну, а також щодо зникнення, або прямо кажучі викрадення, грошової суми у одного з орендарів. Але це його не зупинило і він спробував повторити спробу вже з арматурою та тітушками, бо державні судові виконавці відмовили Івашину про що складанений відповідний акт. На думку депутатів облради, проблема рейдерства перш за все пов’язана з нечіткою та непрозорою системою реєстрації прав власності, а також недоліками вічизняного корпоративного законодавства.

Депутати облради обурені тим, що Укрвійскбуд 20 років тому сформувало податкові борги перед державою та згідно процедури банкрутства, що ініціювала податкова інспекція, майно, що Укрвійскбуд утримувати не міг було продавано за ринковими цінами на аукціоні і гроші були перераховани до Держбюджету. Сьогодні ж, рейдери-адвокати прокинулись і вирішили, що відремонтовний об’єкт нерухомості, прикриваючись чесним іменем Держави, можливо «віджати» у добросовісних власників за для власної наживи і намагаються закошмарити полтавських бізнесменів.

«Євген Івашин, за інформацією з наших джерел, є адвокатом із сумнівною репутацією – адвокатському співтовариству широко відомі його методи роботи – намагання підкупу суддівсього корпусу та залякування противників, однак це не відповідає адвокатскій етиці та загальноприйнятим принципам роботи адвокатів.

Адвоката Івашина пов’язуть з одіозним народним депутатом часів президентства Петра Порошенка, його найближчого сораника – Ігоря Кононенка, адже саме під час того, як Ігор Кононенко грав роль сірого кардинала в українській політиці, кар’єра Івашина стрімко йшла в гору та він впевнено закріпився у оборонному секторі держави, де й заробляв свої корупційні кошти для свого боса – Кононенка. Скільки ДП «Укрвійськбуд» сплачує за такі специфічні послуги адвоката Івашина дуже цікавить суспільство, адже на думку плаників податків, саме таким нехитрим способом з державного підприємства виводяться кошти для подальшого розподілу між всіма ланками корупційних схем», - резюмує «Відкрита Україна».