Односторонніх інспекцій позицій ЗСУ на Донбасі не буде
21.09.2020 08:56

Односторонніх інспекцій позицій Збройних сил України на Донбасі у майбутньому не буде.
Про це сказав голова української делегації в тристоронній контактній групі Леонід Кравчук в інтерв’ю “Радіо Свобода”, передає УНН.

“Я не знаю як вирішить, як ми вирішимо, це ж не одна Україна буде вирішувати. Україна може вирішувати тільки в одному випадку — те, що буде, щоб воно не було одностороннє. Якщо інспектування, то в нас і в них, тому що ми маємо десятки, близько 50 випадків, я наголошую, близько 50 випадків, де та сторона порушує ті ж самі домовленості мінські, як вони кажуть, що порушуємо ми. Не може бути, що вони будуть пред’являти вимоги до України, а Україна буде виконувати, не маючи можливості примусити через ОБСЄ, через моніторингову місію, скажімо, виконувати ці умови та протилежну сторону”, — сказав Леонід Кравчук.

За словами першого президента України, наразі ТКГ відпрацьовує механізми проведення досліджень, які є в мінських домовленостях про всеосяжну тишу.

“(16 вересня, — ред.) ми домовились відпрацювати механізм, тільки після цього, коли відпрацюємо механізм, він почне працювати, будемо досліджувати, знову ж таки з допомогою моніторингової місії, яка працює в рамках тристоронньої контактної нашої групи, і будемо далі йти вперед. А сьогодні те, що було, це випадковість, це була одноразова спроба, одноразова спроба провести інспектування біля села Шуми. Але оскільки протилежна сторона порушила зразу ж зранку наступного дня те, про що ми домовились на відеоконференції, то українські збройні сили і Україна відмовилась від такого інспектування і зараз ми заявили: відпрацюємо механізми, будемо діяти відповідно до механізмів”, — сказав Кравчук.

Раніше у РФ заявили, що Україна відмовилась від спільної інспекції на Донбасі.

Як повідомлялося, бойовики на Донбасі після скасування спільної інспекції у районі Шумів, запланованої на 14 годину 10 вересня, обстріляли ці позиції, де мала відбутись зустріч СЦКК та ОБСЄ.