Адвокат пояснив, чому ДБР – інструмент тиску, а не орган розслідування
22.09.2020 14:00

Голова пенітеціарної служби у 2014 році, а нині адвокат Сергій Старенький вважає, що ДБР ніколи не займатиметься розслідуваннями, оскільки його створили в противагу НАБУ.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Старенький пояснює, що НАБУ має певний імунітет, тому у питанні тиску влада використовує ДБР.

«За час існування ДБР, на жаль, воно не запам'яталося якимись серйозними розслідуваннями якихось серйозних справ - більше скандалами. Питання полягає в тому, що після створення ДБР його намагається використовувати, як правило, президентська вертикаль, тому що призначення керівника ДБР не дуже залежить від іноземних партнерів, від вимог МВФ, як, наприклад, по НАБУ. У керівника НАБУ є певний негласний імунітет і захист від іноземних партнерів, зокрема Євросоюзу і США. Тому на нього важко впливати. На ДБР впливати легше в плані призначень і звільнень», - розповідає він.

Колишній голова пенітенціарної служби також наголошує, що ДБР є безпосередньо президентською вертикаллю, якою легше керувати та змінювати її керівництво.

«Тобто це просто президентська вертикаль, яка там, звичайно, обкладена певними умовними конкурсами, але, по правді казати, це є президентська вертикаль. Тому її намагаються використовувати в противагу НАБУ, наприклад, або поліції, яка під Аваковим також дуже тривалий час, і, в принципі, у неї свої, скажемо так, можливості. ДБР покликана на те, щоб по закону, щоб розслідувати злочини посадовців не найвищого рівня, але середньої ланки, або правоохоронних органів, або державних службовців. Тобто це злочини, пов'язані з корупцією або іншими питаннями. Тому її намагаються зараз використовувати саме в противагу НАБУ і як просто інструмент впливу на посадовців середньої ланки або вищої ланки. Не найвищої ланки, не перших осіб держави, але вищої ланки», - упевнений він.

Відповідаючи на питання, яким же повинен бути керівник ДБР, Старенький зазначив, що ця посада завжди буде залежною.

«Я, чесно кажучи, думаю, що за тої умови призначень, яка зараз є, що президент зараз призначає, воно так і буде завжди. Тобто кого туди не призначити, він і буде такою залежною політичною фігурою, яка більше буде зосереджуватись на виконанні якихось замовлень, чим на принциповому розслідуванні якихось кримінальних впроваджень», - підсумував він.