Малюська пояснив, чому одіозних суддів залишають на посадах
29.09.2020 10:07

Питання збереження у владі одіозних суддів перебуває більше в політичній площині, ніж в юридичній і законодавчій. За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, деякі з таких суддів зручні для влади.

Він зазначив, що лише в 2019 – 2020 роках за дисциплінарні проступки були звільнені 73 судді. Про це йдеться в матеріалі "РБК-Україна".

Згідно з інформацією міністра юстиції, відповідні механізми є, однак є й певна категорія суддів, які є впливовими і "зручними" для тих, хто приймає рішення, вважає Малюська.

Як приклад він привів суддю Вовка. Міністр зазначив, що потерпілий від дій судді колишній генеральний прокурор Луценко мав можливості домогтися звільнення "винуватця", проте не зробив цього.

Що відомо про ОАСК та його скандального очільника Вовка

  • Окружний адміністративний суд Києва – це спеціальний суд першої інстанції, який розглядає адміністративні справи, де хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади чи місцевого самоврядування.
  • Головою цього суду є Павло Вовк. Через свою участь у різноманітних скандалах Вовк є чи не найбільш відомим в Україні суддею.
  • Вовк, суддя ОАСК Ігор Погрібніченко та суддя Суворовського районного суду Одеси Іван Шепітко були підозрюваними у справі про втручання в діяльність державних органів.
  • У листопаді 2019 року це провадження було закрито. В січні 2020-го Вовк знову очолив ОАСК.