Виплачувати Суркісам мільярди з українського бюджету можуть шляхом докапіталізації їх "А-Банку" - аналітик
29.09.2020 10:02

10 вересня стало відомо про те, що родина Суркісів збільшила свою частку у володінні “А-Банком” до 100%. Для цього Ігор та Григорій Суркіси викупили 3,17% банку в офшорної компанії Miosaria Commercial Ltd. Експерти підозрюють, що такий крок має свою мету і не виключають, що повноцінними власниками і так належного їм давно “А-Банку” Суркіси стали аби отримати через нього бажані 10 млрд грн “ПриватБанку”.

“На жаль такий сценарій цілком можливий”, - говорить політичний аналітик Олександр Кочетков, передають "Вєсті".

За його словами, Суркіси можуть знайти із керівництвом НБУ спільну мову з організації схеми, в обхід закону, по отриманню коштів, які "списали" з їх офшорних депозитів під час націоналізації “ПриватБанку”.

Кочетков каже, що пряму виплату на користь Суркісів, навіть за умов корупції в українських судах, зробити важко.

“Бо це буде надто показово. Про справу “Суркісів-Привату” сьогодні говорять, вона на вухах, як то кажуть”, - пояснює він. І тому цілком можливо, що олігархи у змові з найвищими чиновниками шукають інші шляхи – як витягти з бюджету ті самі оскаржувані у судах 10 млрд грн, які сьогодні є коштами держави.

“...є варіант докапіталізації “А-Банку” або якогось пільгового кредитування банку, який повністю під контролем Суркісів. Такі цілком можливі. І у результаті ті, хто з грошима, стануть ще багатшими, а ті, хто без грошей – ще більше обідніють”, - зауважив Кочетков.

Він нагадав, що в історії “ПриватБанку” й досі залишається чимало “недосказанних" моментів. Адже вже на етапі його націоналізації з банку кудись поділися 5 млрд грн. І це не могло трапитися без участі посадових осіб НБУ. І зараз окремі з них й досі залишаються працювати в Нацбанку, а тому й не виключено, що можуть підігравати Суркісам.

Зауважимо, що Суркіси намагаються стягнути з “Привату” майже 10 млрд грн на свою користь.У судах вони переконують, що нібито мають на них право, адже їх депозити (підконтрольних офшорних компаній) буцімто незаконно були конвертовані у капітал "Привату" під час процедури bail-in.

У юристів “ПриватБанку” з цього приводу – протилежна думка. По-перше, ще й досі не доведено, що кошти на депозитах офшорів Суркісів були отримані ними законним шляхом. Ба більше, американські аудитори Kroll прямо вказують, що походження цих грошей – результат злочинної схеми виводу коштів з “Привату”.

По-друге, процедура bail-in була застосована до депозитів Суркісів, оскільки самих олігархів визнано пов'язаними особами з колишніми акціонерами “ПрватБанку”. І законності такого рішення НБУ, станом на зараз, вже підтвердив Верховний суд України.

Нагадаємо, нещодавно рішення виплатити Суркісам 10 млрд грн прийняв скандальний Печерський суд. Сталося це без розгляду спору по суті. А тому, ВСУ, за кілька днів, заблокував виплату цих грошей, шляхом заборони виконувати запобіжну ухвалу Печерського суду.