Понад чверть українців відчули позитивні зміни від децентралізації ОПИТУВАННЯ
30.09.2020 13:29

Понад чверть українців зазначають, що відчули позитивні зміни в результаті реформи децентралізації.

Як передає кореспондент УНІАН, результати відповідного опитування на прес-конференції у Києві представив аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

За його словами, станом на серпень, у порівнянні з попередніми роками, зросла частка респондентів, які зазначають, що відчули зміни на краще в результаті реформи децентралізації, та дещо скоротилася частка тих, хто вважає, що жодних змін не відбулося.

"Тих, хто відчув зміни на краще, уже більше чверті від загальної кількості опитаних - 26,8%, а тих, хто не відчуває, - майже 47%. А рік тому нічого не відчували майже 61%. І протягом двох років у нас практично не змінюється частка громадян, які кажуть, що вони відчувають зміни у гіршу сторону (12,1%). Хоча дещо зросла частка тих, хто не визначився, з 7% минулого року до 14,3% цьогоріч. Але все це за рахунок тих, хто раніше вважав, що жодних змін не відбувається", - зазначив він.

Дані опитування свідчать, що більше за інших результати реформи відчули громадяни центральних регіонів (31%), а жителі Східної України таких змін не побачили (54,5%).

"Більшою мірою громадяни впевнені у тому, що внаслідок реформи децентралізації місцева влада опинилася в руках високопоставлених осіб - 28,5%. Найчастіше цей варіант обирали жителі східних регіонів - 46,5%", - йдеться в результатах опитування.

Водночас, 22% опитаних вважають, що внаслідок реформи пришвидшилося спустошення сіл, селищ та навіть деяких міст.

Крім того, 15% респондентів переконані, що ця реформа відкрила нові напрями впливу на місцеву владу, а 13,5% говорили про покращення якості послуг для громадян.

Не визначилися з відповіддю 28% респондентів.

Як проводилося опитування

Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня було опитано 2 тис. 22 респонденти у всіх регіонах України, крім окупованих Росією територій Криму та Донецької і Луганської областей. Вибірка є репрезентативною для всього дорослого населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.