Україна офіційно називатиме Лукашенка без вказівки посади
01.10.2020 08:29

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зробив кілька заяв з приводу ситуації в Білорусі і взаємин двох країн. Зокрема, він сказав, що Україна, яка не визнає результати виборів у республіці, віднині офіційно називатиме Олександра Лукашенка без вказівки посади, пише Український дощ.

На проведеному в середу, 30 вересня, брифінгу міністерства закордонних справ України, глава дипломатичного відомства країни Дмитро Кулеба заявив, що Україна могла би стати потенційним нейтральним медіатором і сприяти подоланню політичної кризи в Білорусі, однак «Олександр Лукашенко поставив все на задушливі обійми Володимира Путіна».

Що стосується ситуації в Білорусі, то Кулеба нагадав, що Україна була і залишається на боці білоруського народу.

Коли дипломата запитали, як будуть називати Лукашенка після «завершення терміну його останньої каденції 5 листопада» - «незаконно обраним», «нелегітимним» або інакше, Дмитро Кулеба відповів: «Офіційна позиція - просто Олександр Лукашенко».

За словами Дмитра Кулеби, український МЗС вивчить рішення про введення санкцій відносно Білорусі, коли воно буде прийнято Євросоюзом.

«Для нас важливі національні інтереси України, політичні та економічні», - сказав глава українського дипломатичного відомства.

Дмитро Кулеба також розповів, що офіційні контакти двох країн «поставлені на паузу», в даний момент зберігаються тільки робочі дипломатичні канали між МЗС.